Index Vakbarát Hírportál

A brit ipart szétverik az árak, Boris Johnson Spanyolországban napozik

2021. október 11., hétfő 12:42 | aznap frissítve

Komor képet fest a Politico hírlevele a brit ipar jövőjéről: a történelmi magaslatokba emelkedett földgázárak a tönk szélére sodorták az Egyesült Királyság különböző ipari szektorait, de London nem siet a beavatkozással, ami sötét jövőt vetít előre a brit gazdaságban. 

Mintha nem sújtaná már így is az Egyesült Királyságot az akkut sofőrhiány, az infláció, az üzemanyaghiány és a szociális támogatások megnyirbálása, a nagy energiafelhasználású iparágak is bajban vannak az elszálló földgázárak miatt. Ugyebár azt is el kell dönteni, hogy a földgázt a közelgő téli időszakban a Brexit után korántsem rózsás gazdasági helyzettel bíró szigetországban a fűtésre vagy az ipari termelésre fordítják. 

Műtrágya-előállítók bezárására már van példa. 

Mondhatni, útelágazáshoz ért Nagy-Britannia: fűtenek vagy termelnek.

Megfigyelők szerint ugyanis ha egy üzem bezár energiahiány miatt, könnyen lehet, hogy többé nem nyitja meg a kapuit. Ha nincs munka, a fűtésszámlát is nehéz kifizetni, amely, előrejelzések szerint, idén télen borsos árú lesz. 

Az ipar képviselői ráadásul hiába próbálják Boris Johnson közbenjárását kérni a kormányzati támogatás érdekében, a brit kormányfő elutazott a spanyolországi Marbellára. Végül is ez is egy módja a hideg elleni védekezésnek – jegyzi meg cinikusan a brüsszeli lap.

Pedig jó lenne, ha valami megnyugtatót közölne a Downing Street 10. lakója, mert – ahogy a Portfolio is írja – az üvegipari szövetség több tagja tényleg a „szakadék szélére került”, a gyárak munkavállalói pedig „betegre aggódják magukat”, mi lesz a munkahelyükkel.

Miközben milliós nagyságrendű támogatásra lenne szükség az érintett iparágak szerint, az üzleti miniszter egy interjúban azt jelezte: „nem a kimentések tevékenységével foglalkozik”. Valóban súlyos összegekről beszélünk, hiszen várhatóan nem hetekig, hanem legalább hónapokig lenne szükség kormányzati támogatásra, mert a csillagos egekbe menetelő energiaárak aligha zuhannak vissza a közeljövőben. Vélhetően ezért húzza a száját London, mert épp hogy véget értek a pandémia miatti lezárások, amikor a kormány milliókkal támogatta a munkájukat elvesztő vagy dolgozni nem tudó munkavállalókat. 

Arról még nem is beszéltünk, hogy az üzemanyag ára is tartósan magas maradhat, amit részben a gázpiaci pánik, részben a pandémia utáni kereslethiány mozgat. 

Rovatok