Index Vakbarát Hírportál

A Hármashegyen épült fel Darth Vader pihikamrája

2021. október 14., csütörtök 21:26

A Hármashegyen megvalósult fejlesztés jóvoltából Európa egyik legmodernebb radarhálózata jött létre Nagy István szerint. Az agrárminiszter erről Hosszúhetényben beszélt a létesítmény átadásakor – tájékoztatta az MTI-t az Agrárminisztérium (AM).

Nagy István úgy látja, hogy az agrárium kénytelen szembenézni az éghajlatváltozással összefüggő kihívásokkal, és a káreseményeket okozó időjárási helyzetekre is a lehető leggyorsabban kell reagálnia. 

Ezért döntöttünk úgy, hogy szükség van egy országos talajgenerátoros jégeső-elhárítási rendszer kiépítésére

– fogalmazott a miniszter. Hozzátette, hogy a rendszer teljes országos lefedettségének köszönhetően nemcsak a gazdákat védi a fizikai-anyagi károktól, hanem a lakóépületeket, ingatlanokat, gépjárművek, házi kiskerteket is.

A rendszer meteorológiai kiszolgálása már az elejétől kezdve az Országos Meteorológiai Szolgálatnál meglévő szellemi és informatikai-méréstechnikai háttérre épül – tette hozzá Nagy István. A tárcavezető elmondta: az időjárási radarok elengedhetetlen eszközei a jégkárenyhítési meteorológiai feladatok ellátásának.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtök esti közleménye szerint a dél-magyarországi régióban már szükség volt egy radar létesítésére a rendszer megfelelő meteorológiai kiszolgálásához.

Hozzáteszik: az OMSZ radarhálózata a most átadott hármashegyi radarral kiegészülve képes lesz biztosítani a jégkárenyhítő rendszer még hatékonyabb működését. 

Az OMSZ kilenc órája egy tréfás szavazást is indított az Instagramon a radarállomásról, melyben azt kérdezik a követőktől, hogy mi látható a képen. A válaszadók több mint hatvan százaléka azt az opciót választotta, hogy

Darth Vader pihikamrája.

Rovatok