A magyar tejipar még nem érte el a rendszerváltás előtti szintet, ugyanakkor az elmúlt években lassú növekedési pályára állt – írta a Növekedés portál.
Szakértők szerint hatalmas kihasználatlan potenciál van még.
A hazai tejipar regionális szinten „bronzérmes“, az egész kontinens tekintetében pedig a középmezőnyben található. A tejtermékek iránti világpiaci kereslet erőteljesen növekszik, és az Európai Unió 2015-től megszüntette a termelést korlátozó kvótarendszert, azonban a szigorodó környezetvédelmi előírások és korlátozások valószínűleg fékezni fogják az ágazat fejlődését. Mindez az OTP agrárszakértőinek elemzésében olvasható.
A régióban Csehország és Ausztria előz minket a szomszédaink közül. Mindkét ország több mint 3 ezer tonna tejet dolgoz fel évente, ami csaknem duplája a Magyarországon előállított mennyiségnek. Jelentősebb a lemaradás a sajt- és a vajtermelésben.