Index Vakbarát Hírportál

Van olyan bank, aki a moratóriumból kilépő ügyfélnek könnyítést ad

2021. október 20., szerda 18:10

Az ügyfelek közül kevesen élnek a meghosszabbított hiteltörlesztési moratóriummal, amelyet novembertől már csak a rászorulók vehetnek igénybe – közölték a bankok. Az OTP Bank szerint még nehezen becsülhető, hogy mekkora ügyfélkörnek fog gondot okozni a törlesztések újraindítása. A pénzintézet felkészült arra, hogy a moratórium után fizetéskönnyítési lehetőséget adjon a fizetési nehézséggel küzdő ügyfeleinek.

A K&H Bank jelezte: eddig a moratóriumban lévő ügyfelek kisebb hányada igényelte a hosszabbítást. Az Erste Banknál még háromezer lakossági ügyfél sem kérte ezt a lehetőséget, közülük inkább a jelzáloghitellel vagy személyi kölcsönnel rendelkező ügyfelek.

A CIB-nél jelenleg a lakossági és kisvállalati hitelállomány 41 százaléka vesz részt a törlesztési moratóriumban. A vállalati ügyfelek kevesebb mint negyede van jelenleg moratóriumban valamely hitelszerződésével. A banknál egyelőre alacsony érdeklődést tapasztalnak a moratórium folytatására, írta a távirati iroda.

Varga Mihály pénzügyminiszter szeptember elején jelentette be, hogy a nyugdíjasok, a gyermeket várók, illetve nevelők, a közfoglalkoztatottak, és azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük kérhetik a törlesztési moratórium hosszabbítását jövő év június 30-ig. A vállalkozások esetében azok kérhetik, amelyeknek az árbevétele legalább 25 százalékkal esett az előző évhez képest. Az ügyfelek október 31-ig jelezhetik bankjuknál, amennyiben továbbra is igénybe kívánják venni a törlesztési moratóriumot. 

Rovatok