Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna egyezkedne Oroszországgal, kedvezményesen szállítaná az orosz gázt

2021. október 24., vasárnap 13:52

Kedvezményt ajánlott Ukrajna Oroszországnak a gáz szállítására, hogy elősegítse az energiaválság enyhítését – jelentette a Bloomberg.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a kedvezmény arra a gázmennyiségre vonatkozna, amely meghaladja a szerződésben foglalt, évi 40 milliárd köbméternyi földgázt, amit Ukrajna jelenleg Oroszországból szállít Európába. Az orosz Gazprom egyelőre nem kommentálta a felvetést.

Zelenszkij állítása szerint Ukrajna ezt a többletkapacitást minden lehetséges tranzitországnak felajánlaná. Úgy fogalmazott:

Szeretnénk európai cégeket ügyfélként látni, de a Gazprom számára is rendelkezésre áll a további kapacitás. És a jelenlegi tranzitdíjhoz képest, feltételezhetem, hogy ez a kedvezmény 50 százalékos lesz.

Hozzátette, Ukrajna a gázszállítási javaslatról Berlinnel és Brüsszellel is tárgyal.

A korlátozott orosz szállítmányok és az alacsony készletmennyiség miatt szűkös lett az Európába történő gázszállítás, az árak rekordmagasságba szöktek a piacon. Vlagyimir Putyin orosz elnök arról beszélt, hogy országa kész a vitatott Északi Áramlat 2-n keresztül azonnal növelni az utánpótlást az Európai Unió irányába, miután a vezeték megkapta a jóváhagyást, ám ezt széles körben zsarolásként értékelték.

Rovatok