Index Vakbarát Hírportál

Az MNB javaslata nyomán jöhet a garzonboom

2021. október 25., hétfő 14:06

Akár húszezerrel is több fiatal jelenhetne meg hamarabb a lakáspiacon, ha valódi szabályozássá emelkedne egy jegybanki javaslat, amely szerint a jelenlegi húszszázalékos letételi limit jelentősen, akár tíz százalékra csökkenhetne – derül ki az Ingatlan.com szerkesztőségünk részére eljuttatott elemzéséből. 

A mostani szabályozás szerint a a lakás árának minimum ötödét, azaz húsz százalékát kell letennie a fiataloknak ahhoz, hogy lakáshitelből meg tudják venni a kiszemelt ingatlant. Ezt a limitet mérsékelné az egyelőre csak ötletként ismert jegybanki javaslat, amely szerint, ha tényleges szabályozás válna belőle, elég lenne akár tíz százalék a mamahotel elhagyását fontolgató fiatalok számára a lakáshitel igényléséhez.

Ez egyrészt milliós nagyságrendű kezdeti kiadástól mentesítheti az érintetteket, másik oldalról pedig lerövidítené az önrészre történő spórolás idejét

 – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: „Egy ilyen szabályozás felélénkítené az első lakásnak megfelelő garzonlakások piacát, azaz a negyven négyzetméteres és annál kisebb lakásokét, amelyek egyébként a kereslet szempontjából az utóbbi években a legnépszerűbbek között voltak.”

Az elemzés szerint egy ilyen megoldás nagyobb törlesztőrészlettel járhat együtt, azonban hamarabb léphetnének be a fiatalok a lakáspiacra, így az ingatlanok drágulásával már saját maguk járnának jól.

A portál adatai szerint a fővárosban az első lakásnak megfelelő, legfeljebb negyven négyzetméteres használt lakások átlagos négyzetméterára mintegy 830 ezer forint a kínálati piacon. Akad 605 ezer forintos négyzetméterárral rendelkező kerület, de az egészen brutális, egymillió forint feletti árra is van példa. A megyeszékhelyek közül Győrben 720 ezer, Debrecenben 637 ezer, Szegeden 478 ezer, Pécsett 477 ezer forintért, Miskolcon pedig 361 ezer forintért kínálták eladásra a maximum negyven négyzetméteres használt lakásokat.

A lépésre azért is szükség lenne, mert jelenleg Budapesten, Veszprémben és Győrben 244 ezer forintos nettó átlagfizetéssel számolva csak az önrész előteremtéséhez legalább két évre van szükség.

Rovatok