Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz közös európai uniós földgázvásárlás

2021. október 26., kedd 20:46

Az unió nem vág bele a Spanyolország által javasolt közös földgázbeszerzésbe, mert az túl bonyolultnak gondolják és tározókra is szükség lenne hozzá – tájékoztat róla a Euronews.

Az Index beszámolt róla, hogy az egyre emelkedő energiaárak egyre nagyobb feszültséget okoznak Európában, miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök szemmel láthatóan jól szórakozik az Európai Unió tanácstalanságán.

A magas energiaárak miatt gyűltek össze a tagállamok szakminiszterei Luxemburgban, aki abban egyetértettek, hogy rövidtávon adócsökkentéssel és állami támogatással kell kezelni a helyzetet, ám a hosszútávú megoldásokban heves viták alakultak ki, illetve elutasították a közös földgázbeszerzést.

Egy közös beszerzés éveket vehet igénybe. És ha lenne közös beszerzés, hol tárolnánk a gázt? Sok bonyolult kérdés van. Szerintem a spanyol kormány túlzott ígéreteket tesz

– mondta a luxemburgi miniszter, Claude Turmes.

Számos javaslat felmerült, míg Franciaország és Spanyolország átalakítaná az energiapiacot, addig Németország és Hollandia pont azokra bízná az árakat.

A mostani modell átalakítása veszélyezteti a piacok kiszámíthatóságát, a versenyképességet és a zöld átmenetet. Emellett a jelenlegi piaci modell biztosítja a kereslet és a kínálat egyensúlyát. Ez nagyon fontos az energiabiztonság szempontjából

– fejtette Kadri Simson uniós biztos.

Az EU arra jutott, hogy a megújuló energiaforrások terjesztésével lehet csökkenteni a kontinens energiafüggőségét, de az még nem eldöntött, hogy az atomenergiát zöld forrásként támogassák-e.

Elemzők szerint tavaszig biztosan maradnak a magas energiaárak.

Rovatok