Index Vakbarát Hírportál

A lakáshitelek viszik a prímet

2021. november 4., csütörtök 06:56

Ha nem jön drámai fordulat, akkor rekordévet zárhat a lakossági hitelpiac az idén. A jegybank adatai szerint az év első kilenc hónapjában összesen 1916 milliárd forintnyi lakáscélú és fogyasztásihitel-szerződést kötöttek a háztartások és a pénzügyi szolgáltatók, ami 21,5 százalékos emelkedés 2020 azonos időszakához képest, írta a Világgazdaság.

A dinamikus növekedés elsősorban a lakáshitelek iránti igen intenzív keresletnek köszönhető.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 974 milliárd forintnyi új lakáshitel-szerződés született, ami csaknem 41 százalékos bővülés a bázisidőszakhoz viszonyítva. A havi átlagban jóval százmilliárd forint feletti volumennel kilenc hónap alatt túlszárnyalta a tavalyi teljesítményt a lakáshitelpiac, akkor 928 milliárd forintnyi szerződést kötöttek a lakossági ügyfelek.

A fogyasztási hitelek új szerződéseinél 6,3 százalékos bővülést mért éves alapon a jegybank 942 milliárd forintos szerződéses összeg mellett. A személyi hitelek az év elején még visszafogottan teljesítő piaca ellenben felélénkült: szeptember végéig 355 milliárd forintnyi új kölcsönre kötöttek szerződést a háztartások, bő egyharmaddal többre, mint egy éve. A jegybank adatai szerint a lakossági hitelek állománya 9130 milliárd forintot ért el szeptember végén, ami 16 százalékot meghaladó bővülés, ebben szerepe volt a 2020 márciusában bevezetett hiteltörlesztési moratóriumnak is.

Rovatok