Index Vakbarát Hírportál

Alig felét költhetjük el az európai átlagnak a vásárlóerő-felmérés szerint

2021. november 7., vasárnap 20:31

A GfK Hungária Piackutató Intézet felmérése szerint Magyarországon 7643 euró az egy főre jutó átlagos vásárlóerő, ami az európai átlag 51 százalékának felel meg. Ezzel hazánk idén is a 30. helyen áll a 42 európai országot rangsoroló listán – írja az Infostart. 

A GfK olvasatában a lakosok által elméletileg elkölthető összes jövedelmet jelenti a vásárlóerő. Kui János szerint ennél reprezentatívabb nem is lehetne a felmérés, mivel a piackutató kifejezetten a legkülönbözőbb forrásokból (adóhivatal, statisztikai hivatal stb.) származó statisztikákkal dolgozik, valamint sok saját adattal.

Ebből „gyúrják össze" egy statisztikai-matematikai modell segítségével egységesen Európa 42 országára vonatkozóan a GfK vásárlóerő-adatsort.

A lista első helyén Liechtenstein áll, ahol az ott élő 36 ezer lakos 64 600 eurós elméletileg elkölthető éves jövedelemmel rendelkezik. A második helyezett Svájc kicsit lemaradva 40 700 eurós költési potenciállal, a dobogó alsó fokán pedig Luxemburg foglal helyet 35 ezer euróval.

A szomszédos országok közül Ausztria 24 ezer eurós költési potenciállal rendelkezik, de a környező országok közül Csehország, Szlovákia és Szlovénia is a magyarországi vásárlóerő fölött van, illetve Horvátország is előttünk áll egy vonással, ahogyan Lengyelország is.

Románia viszont Magyarország nyomában lohol, Ukrajna pedig a vizsgált 42 ország közül a legszegényebb, az európai átlag 13 százalékát sem éri el az ottani vásárlóerőt. 

(via Infostart)

Rovatok