Index Vakbarát Hírportál

Állami tulajdonú repülőtérre és légitársaságra van szükség – mondja a közgazdász

2021. november 8., hétfő 14:32

Lentner Csaba professzor szerint egy jól prosperáló gazdaságban a légi közlekedésnek állami tulajdonban kell lennie. A vásárlás bármelyik pillanatban megtörténhet.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a kormányzat eltökélt abban, hogy mindenáron megszerezze a Budapest Airportot.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret 2005-ben privatizálták, és azóta a fő tulajdonos a német repülőtér-üzemeltető AviAlliance 55,44 százalékban, mellette pedig a szingapúri befektetési alap tulajdonában álló Malton 23,33 és a Caisse de dépot et placement du Québec kanadai nyugdíjalap 21,23 százalékban. 

Márpedig egy jól prosperáló gazdaságban a légi közlekedésnek feltétlenül állami tulajdonban kell lennie, ezért helyes, ha azt visszavásárolja az állam 

– nyilatkozta a Karc FM reggeli hírműsorában Lentner Csaba közgazdász professzor.

Szerinte a ferihegyi repülőtér megvásárlása jó pillanatban történik, mert a magyar gazdaság erős, illetve mert egy jól jövedelmező üzletágról van szó, hiszen a koronavírus-járvány előtt 31 milliárd forintos nyereséget realizált a budapesti terminál. 

A közgazdász úgy vélekedett, hogy a repülőtér visszavásárlása után később fel kell éleszteni a másik stratégiai ágazatot, a nemzeti légitársaságot is.

A repülőtér megvásárlásának szándékát korábban Orbán Viktor miniszterelnök is megerősítette, jelezve, hogy ha a magánbefektetők esetleg kihátrálnak, az állam akkor is kész vevőként fellépni.

A vásárlás bármelyik pillanatban lezárulhat – fogalmazott a kormányfő. 

Rovatok