Index Vakbarát Hírportál

Századvég: A magyarok döntő többsége üdvözli a benzinárstopot

2021. november 16., kedd 13:59

November 15-től a kormány 480 forintos felső határral rögzítette a benzin és a gázolaj literenkénti árát. A Századvég kutatást közölt arról, hogy a lakosság hogyan vélekedik a kormányzati intézkedésről.

A Századvég szerint a közvélemény-kutatási adatok alapján kijelenthető: a magyarok több mint négyötöde (85 százaléka) egyetért azzal, hogy a kormányzat a 95-ös benzin és a gázolaj tekintetében literenként legfeljebb 480 forintos hatósági árat vezetett be, ezzel szemben a 10 százalékuk ellenzi a szóban forgó intézkedést.

Megállapítható, hogy az üzemanyagárak féken tartását szolgáló döntés kedvező lakossági megítélése nem függ érdemben a politikai hovatartozástól, valamennyi vizsgált választói csoportban egyetértés övezi a hatósági árazás bevezetését

– olvasható a Századvég közleményében.

Azt is írták, hogy az önbesorolásuk szerint a baloldali megkérdezettek 88, a jobboldaliak 85, míg a középen állók 84 százaléka helyesli a benzin és a gázolaj árának maximálását.

A felmérés arra is kitért, hogy az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének, Márki-Zay Péternek a szimpatizánsai hogyan viszonyulnak az üzemanyagár-stophoz. A Századvég szerint ugyanis Márki-Zay Péter a benzinárban „semmilyen szociális komponenst” sem tart indokoltnak, illetve nézete szerint „ahhoz, hogy fönntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, ahhoz igenis érezni kell az energiaár-növekedést”.

A kutatás rávilágít, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester álláspontja az említett kérdésben nem találkozik a saját támogatói többségének elvárásaival. A felmérés szerint ugyanis a Márki-Zay Péterről kedvezően vélekedők 87 százaléka egyetért a kormányzat benzinárakra vonatkozó döntésével, míg a hatósági árazást ellenzők aránya 10 százalékra tehető ebben a választói közegben

– közölte a Századvég.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok