Index Vakbarát Hírportál

Egyhavi csúcsot döntött, 1100 dollár fölött a földgáz európai ára

2021. november 17., szerda 06:37 | aznap frissítve

Jelentősen, egyhavi csúcsra emelkedett a földgáz tőzsdei ára Európában, miután felfüggesztették az Északi Áramlat-2 gázvezeték üzembe helyezési eljárását kedden Németországban. Az áremelkedésben az az aggodalom is közrejátszik, hogy az orosz Gazprom nem szállít elegendő fűtőanyagot télen.

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF decemberi határidős jegyzésében a földgáz megawattóránként 94,60 euróba, azaz ezer köbméterenként 1150 dollárba került az esti záráskor, ami 18,3 százalékos emelkedést jelent.

Október 20. óta először ment 1100 dollár fölé az ár.

A földgáz ára már kedden látványos emelkedésnek indult, a megawattóránkénti 84 euróról 89-re ugrott, ami akkor 11 százalékos növekedést jelentett.

Az európai gáztartalékok szintje jelenleg nagyjából 17 százalékkal marad el az év ezen időszakában megszokottól, míg az Egyesült Államokban ez az arány mindössze 3 százalék. A világ egyik legnagyobb nyersanyag-kereskedő cége, a Trafigura arra figyelmeztetett, hogy az elégtelen gáztartalékok miatt áramkimaradások lehetnek Európában télen, a kőolaj hordónkénti ára pedig elérheti a 100 dollárt.

(MTI)

Rovatok