Index Vakbarát Hírportál

Drágább lesz a karácsonyi pulyka

2021. november 18., csütörtök 14:10

A koronavírus és Lengyelország is tehet róla. Több tízmilliárd forintos beruházással hatékonyabb lehet a termelés, ha addig marad, aki folytatja.

Hiány biztosan nem lesz pulykából, de meg kell majd fizetni az árát. Tavaly szeptemberhez képest majdnem 70 forinttal lett drágább a pulykahús kilója – írja a Világgazdaság.

A koronavírus és a madárinfluenza együttes erővel kényszerítette térdre az ágazatot. A járvány miatt az értékesítéssel akadtak gondok, majd a madárinfluenza miatt Lengyelországban maradó pulykahús pedig a kínai piac helyett az európaira szabadult rá, szinte ellehetetlenítve a magyar gazdák helyzetét.

Nem tesz jót az ágazatnak a csirkével szembeni tetemes költséghátrány, az elmúlt 15 évben duplájára nőtt a csirketermelés, a pulykáé csökkent. A szakma az elmaradó telepi és feldolgozói szintű fejlesztések hiányát tartja a probléma forrásának.

A termelés hatékonyabbá tételéhez négyzetméterenként 40-50 ezer forintos átlagos beruházási összeggel számolva minimum 65-75 milliárd forint szükséges a pulykaágazatnak

– közölte az Index érdeklődésére az elnök. 2004 óta a magyar pulykatenyésztés évi 143 ezer tonnáról 100 ezer tonnára csökkent, a lengyel 236 ezer tonnáról majdnem 376 ezer tonnára nőtt. A hazai pulykaágazat idei éves termelési mennyisége 97 ezer tonna körül alakul, ami illeszkedik a hazai trendekbe, ám visszaesést jelent az előző évi 100 ezer tonnás mennyiséghez képest. Az ágazat átlagos éves termelési értéke élőállatból 38 milliárd forint. A termelt pulykahús-mennyiség mintegy felét exportálták, azonban a korábbi évek szintjét nem érte el az exporton realizált megtérülés. 

A Magyar Pulykaszövetség új elnöke, egyben a Mészáros-csoporthoz tartozó Gallicoop vezérigazgatója, Muzsek András szerint kiutat az értékesítés többcsatornássá tétele mellett – a szektor egyik legnagyobb felvevője a szálloda- és vendéglátóipar volt, aminek keresletét súlyosan visszavetette a járvány – egyrészt a termelési költségek nagyon jelentős visszaszorítása és az élőállat előállítás hatékonyabbá tétele jelentheti. Komoly termékinnováció szükséges a feldolgozóiparban is ahhoz, hogy az exporton belül növelhető legyen a továbbfeldolgozott termékek aránya.

A pulykahúsnak rengeteg olyan előnye van, amit az élelmiszeriparban nem használnak ki – mondta Némedi Erzsébet biotechnológus, az Expedit Nodum Kft. vezérigazgatója. Ilyen előny például, hogy a pulyka egyszerre ad vörös húst a combja révén, a melle és szárnya pedig fehér húst. Vitamin- és ásványianyag-tartalma is magas, fehérjében és telítetlen zsírsavakakban gazdag, és fontos aminosavakat is tartalmaz. A hazai pulykafogyasztás évek óta stagnál: a magyarok csak átlagosan 4 kiló pulykahúst fogyasztanak el egy évben fejenként.

Rovatok