Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy György: Elkerülhetetlenül belépünk egy „új normálisba”

2021. november 18., csütörtök 16:33

Minden központi banknak kötelessége előmozdítani és támogatni gazdaságuk zöld és digitális átalakítását, ebben nemzetközi egyetértés van – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Budapest Eurasia Forum 2021 E-Konferenciát megnyitó beszédében csütörtökön.

Matolcsy György közölte: idén a konferenciasorozat harmadik rendezvényét tartják, ismét az online térben. A kétnapos tanácskozásra többek között érkeznek előadók Koreából, Kínából, Szingapúrból, az Egyesült Királyságból, Norvégiából és Lengyelországból. 

A legfőbb téma, hogy tudják támogatni a központi bankok A ZÖLD ÉS DIGITÁLIS ÁTALAKULÁST. Ebben a keleti (ázsiai) és a nyugati ötletek, modellek fúziójára van szükség, nincs egyetlen jó megoldás – vélekedett.

A jegybankelnök fejtegetése szerint tágabb értelemben az elmúlt másfél-két év fejleményei megmutatták, hogy elkerülhetetlenül belépünk egy „új normálisba” – valamiféle új korba, amikor a korábban tapasztalt megatrendek egyre nagyobb teret hódítanak. A gazdaságok és társadalmak digitálissá, szén-dioxid-semlegessé és befogadóbbá válása egyszerre kihívás és lehetőség, amelyet a legjobban a partnerségek Eurázsia-szerte és azon túli kiterjesztésével lehet kihasználni – mondta.

Matolcsy György szerint a kiegyensúlyozott és fenntartható gazdasági növekedéshez új pénzügyi egyensúly kell a közpénzekben, az államháztartásokban. Harmonizálni kell az új technológiákat, és ezeknek a kiegyensúlyozott fúziójára van szükség. Stabil és fenntartható egyensúlyt kell teremteni a szociális struktúrákban, ahogy a természet és társadalom között. A fenntartható növekedés eléréséhez interdiszciplináris és többoldalú párbeszédre van szükség – tette hozzá.

Az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is beszélt. Azt fejtegette, hogy a járvány alapvetően változtatta meg Kelet és Nyugat kapcsolatát. Erős, gazdag országok egészségügyi rendszerei omlottak össze, a globális kereskedelem öt százalékkal visszaesett, a globális befektetések 42 százalékkal zuhantak, több mint 110 millióan vesztették el az állásukat, fekete év volt 2020 a világgazdaságban. Számos nagy vállalat csődbe ment és kényszerült a dolgozói elbocsátására – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy mostanra az „úgynevezett” Kelet gyorsan fejlődik, szerinte „teljesen utolérte” az „úgynevezett” Nyugatot digitális fejlesztésekben. Szerinte továbbá a keleti országoknak mára a nyugatiakkal egyenlő pénzügyi eszközei vannak. Magyarország a Kelet jelentős fejlődésére lehetőségként tekint, a szabad és fair globális kereskedelem oldalán áll – közölte, a kormány 2010-ben elindított keleti nyitás politikáját pedig „sikertörténetnek” titulálta. 

Szijjártó Péter hangsúlyozta: kölcsönös megbecsülésen és bizalmon alapuló együttműködésre kell törekedni az eurázsiai kapcsolatokban, az Európai Unión belül is „hidakat kell építeni” ennek érdekében. Ez szerinte már el is kezdődött.

Csenmin Liu, az ENSZ gazdasági és szociális ügyekért felelős főtitkár-helyettese szerint rendkívül fontos a tanácskozás megrendezése a jelenlegi nehéz időkben, amikor a járvány minden gazdaságra súlyos hatást gyakorolt, visszaesést okozva számos területen, még az oktatásban is. A központi bankok a monetáris politikákkal stabilizálhatják a pénzügyi piacokat, nehéz döntésekkel kellett és kell szembenézniük a helyreállításhoz – mondta.

A Budapest Eurasia Forum 2021 Fenntartható fellendülés és jólét Eurázsiában – Trendek, jövő, megoldások címmel zajlik, és a XXI. század kulcsfontosságú területeit érinti, a gazdaságot, a pénzügyeket, a geopolitikát és a többoldalú együttműködést, valamint az infrastruktúra, a technológia, az összeköttetés és az oktatás témakörét. A rendezvényre a világ számos országából, különösen Európából és Ázsiából több neves előadót hívtak meg, akik egyedülálló tapasztalattal rendelkeznek a pénzügyek lebonyolításában, új, kreatív vállalkozások alapításában, befektetések vonzásában, a társadalmi jólét és egyéb figyelemre méltó tevékenységek előmozdítása terén.

Rovatok