Index Vakbarát Hírportál

Csütörtökön is emelt a kamatokon a jegybank

2021. november 18., csütörtök 12:23

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2,5 százalékos kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét csütörtökön, 40 bázisponttal az alapkamat fölött – írja az MTI.

A keddi, 30 bázispontos alapkamatemelést követő tájékoztatón Virág Barnabás, az MNB alelnöke bejelentette, hogy új szakaszt indít a monetáris politikában a jegybank, ami gyorsabb alapkamat-emelési ciklust jelent, mert a külső inflációs hatások tartós emelkedése, a másodkörös inflációs kockázatok erősödése nagyobb mértékű és hosszabb ideig tartó monetáris politikai szigorítást tesz szükségessé. Ezen túl a jegybank készen áll az egyhetes betéti eszköz kamatát az alapkamat fölött alakítani – tette hozzá.

Cikkében a Portfolio kiemeli, hogy a keddi bejelentésekben ez utóbbi – az egyhetes betéti eszköz kamata eltérhet az alapkamattól – volt a „csavar”, ugyanis

ezzel a keddi 30 bázispontos emelés helyett a valódi szigorítás 70 bázispont.

A tender meghirdetésére a forint erősödött, az euró jegyzése a reggeli 363,95 forintról 363 alá csökkent, kevéssel 12.15 után 362,8 körül kereskedtek a forinttal a bankközi devizapiacon.

(Borítókép: Virág Barnabás 2020. október 26-án. Fotó: Soós Lajos / MTI)

Rovatok