Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály 600 milliárd forintos családi támogatásról posztolt

2021. november 20., szombat 09:39

Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közölte, hogy a családi adó-visszatérítés csaknem kétmillió szülőt érint, és több mint 600 milliárd forintos támogatást jelent.

A visszatérítés automatikus, a szülők jelentős részének semmilyen teendője nincs. Azoknak a szülőknek azonban, akiknek adataival nem rendelkezik a NAV, nyilatkozniuk szükséges december 31-ig

– mondta el a videóban Varga Mihály, hozzátéve, hogy 2022. február 15-ig minden dolgozó, gyermeket nevelő szülő visszakapja az idén befizetett személyi jövedelemadóját.

A visszaadó nyilatkozatot annak kell kitöltenie, aki családi pótlékra jogosult, de azt nem ő kapja. A katás vállalkozóknak, a várandós nőknek és házastársuknak, a rokkantsági járadékban részesülőknek, a családi kedvezményt érvényesítő hozzátartozóknak is ki kell tölteniük a nyilatkozatot, valamint azoknak is, akik máshova kérik a kiutalást, mint ahova a családi pótlék érkezik. Varga Mihály szerint kétszázezren már aláírták a nyilatkozatot. 

Február 15-ig visszatérítik a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót – jelentette be még szeptemberben napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben. Ezt korábban a gazdasági növekedéshez kötötte a kormány – azaz akkor járhat, ha idén meglesz az 5,5 százalékos GDP-növekedés –, de nagyon úgy fest, hogy ezt simán megugorja idén a magyar gazdaság. Magáról a visszatérítésről egyébként már hónapok óta lehetett tudni.

A választások előtt néhány hónappal több száz milliárd forintot szór ki a kormány a dolgozó szülőknek. Kiknek jár, kell-e tenniük az adózóknak valamit, és pontosan mekkora összegre számíthatnak? Az Index Szájbarágó rovata foglalkozott a témával.

Múlt héten a gazdasági kabinet 750 milliárd forintnyi adócsökkentésről döntött, és 2022-ben tovább mérséklődnek a munkát terhelő adók. A változásokat szintén Varga Mihály tette közzé közösségi oldalán. 

Eszerint jövőre:

Rovatok