Index Vakbarát Hírportál

Itt a madárinfluenza, felszámolnak két állományt

2021. november 22., hétfő 16:57

Egy zsombói pecsenyekacsa-állományban és egy újkígyósi tenyészlúdállományban is madárinfluenzát diagnosztizált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Mindkét állomány felszámolása folyamatban van − tájékoztatta a távirati irodát a hivatal.

Csongrád-Csanád megyében egy zsombói, 17 400 pecsenyekacsából álló állománynál a vágóhídi levágást megelőző mintából mutatta ki a Nébih laboratóriuma a madárinfluenza H5N1 altípusát. Az állatok vágóhídra szállítását a hatóság megtiltotta, leölésük folyamatban van.

A Békés megyei Újkígyóson egy 8500 tenyészludat tartó gazdaságban tapasztaltak megemelkedett elhullást, ennél az állománynál is bebizonyosodott a H5N1 altípus jelenléte.

Az érintett területeken azonnal életbe léptek a járványvédelmi, állatmozgatási korlátozások, mindkét állomány megsemmisítését elrendelte a hatóság a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal felhívta a figyelmet, hogy a vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra, a járványvédelmi intézkedések betartása kiemelten fontos.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a madárinfluenza H5N1 altípusát mutatta ki egy elhullottan talált vadon élő madárból, a nagy lilikből a Nébih. Nem sokkal később egy Bács-Kiskun megyei telepen, egy pecsenyekacsa-törzsállományban és egy hízólúdtartó gazdaságban is madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolták a hatóságok.

Rovatok