Index Vakbarát Hírportál

Nem lacafacázik az USA, 50 millió hordó kőolajt szabadít fel készleteiből

2021. november 23., kedd 15:30

Mint megírtuk, az Egyesült Államok ráunt a sztratoszféráig emelkedő olajárakból, így Washington arra döntésre jutott, hogy árcsökkentés céljából növeli a kínálatot és 

50 millió hordó kőolajt szabadít fel készleteiből. 

Emellett ideiglenes exportilalmat rendeltek el a kőolajra.

Már a szándék belebegtetésétől is csökkent az olaj hordónkénti ára, amit a vezető gazdasági hatalmak közül többen is üdvözöltek, sőt, Japán, India és Dél-Korea is követi az amerikai példát. 

Ez a Biden-kormányzat legközvetlenebb intézkedése a politikai fejfájást okozó árnövekedés ellen, amit az infláció csak súlyosbított. 

Az Egyesült Államokban egy gallon benzin ára (3,8 liter) 3,4 dollár körül mozog (1123 forint), ami magyarországi viszonyatban – még a hatósági árrögzítés után is– kifejezetten olcsó. Pedig ez az ár a duplája a tavalyinak, és az amerikaiak már ezt is drágálják. Igaz, Jockey Ewing hazája a világ harmadik legnagyobb olajkitermelője, és ahol van, ott olcsó az olaj. 

A készletfelszabadítás két ütemben fog zajlani: 

  1. 32 millió hordót az elkövetkező néhány hónapban dobnak piacra,
  2. 18 milliót pedig eladnak a kongresszus áldásával. 

Az Egyesült Államokat nem fenyegeti olajszomjúság, olajkészlete november 19-én 604 millió hordóra rúgott. 

Az utóbbi időben meghülyült az energiapiac, rekordmagasra csapott az energia-hordozók ára, amiegyebek mellett a pandémia miatti kereslethiány, a geopolitikai játszmák, valamint az átgondolatlanul üzemezett, sőt, erőltetett  átállás a megújuló energiaforrásokra váltottak ki. 

(Axios)

Rovatok