Index Vakbarát Hírportál

Mától lehet autópálya-matricákat venni a jövő évre

2021. december 1., szerda 08:46

Elindult a jövő évi országos és megyei autópálya-matricák előértékesítése. A vignettákat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) saját online értékesítési felületén, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél lehet megvásárolni. Az előre megváltott éves úthasználati jogosultságok 2022. január 1-jétől érvényesek – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerkesztőségünk részére is eljuttatott közleményében.

Az éves érvényességű autópálya-matricák elővásárlásának lehetősége 2016 óta működik, a hivatalos cél az, hogy a közlekedők „időben, kényelmesen, az értékesítőhelyeken januárban jellemző sorban állást és felesleges várakozást elkerülve vehessék meg az e-matricákat”.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese arról beszélt, hogy 2025-re az összes megyei jogú városba és tizenegy határállomásig gyorsforgalmi utakon juthatunk majd el, így az úthasználati jogosultságok értékét az is növeli, hogy megvásárlásukkal folyamatosan bővülő hálózatra váltunk bérletet.

Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója azt mondta, az éves jogosultságokat egyre több járműre veszik meg az érvényességi idő kezdete előtt. Míg 2018 decemberében közel 120 ezer, 2019 és 2020 utolsó hónapjában is mintegy 143 ezer éves e-matrica talált gazdára. A 2022. január 1-jétől érvényes autópálya-matricák ideje 2023. január 31-én jár le.

A NÚSZ Zrt. a 2022-re érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák elővásárlásához az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalt ajánlja.

Rovatok