Index Vakbarát Hírportál

Az MNB a zöld átalakulás mellett tette le a voksot

2021. december 1., szerda 18:27

A jegybankoknak azért kell vezető szerepet vállalniuk a zöld gazdaságra átállásban világszerte, mert a változások előmozdítása egyrészt rendkívül költséges, másrészt a folyamat veszélyt jelent a központi pénzintézetek számára céljaik elérésében. Ezt Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója mondta a Planet Budapest 2021 rendezvényen.

Hozzáfűzte: a következő tíz évben becslések alapján hétbillió dollár összegű befektetésre lesz szükség az infrastruktúra-fejlesztés területén, tudósított a távirati iroda.

A jegybanki intézkedések közül megemlítette a zöldkötvény-portfólió összeállítását, amelynek eredményeként a meg nem termelődő karbonkibocsátás eléri egy tízezres város kibocsátásának mértékét. Az MNB olyan monetáris stratégiát dolgozott ki, amelynek részeként világossá tette, hogy Magyarországon a fenntartható felzárkózás csakis a zöld átalakulás formájában valósítható meg.

Ennek részeként a jegybank programot indított, hogy segítse az ingatlanállomány megújítását, ami jelenleg lassan halad. A Zöld Otthon Program keretében magas energiahatékonyságú ingatlanokra 2,5 százalékos, 25 évre rögzített kamattal lehet lakáshitelt felvenni. Banai Ádám kitért arra, hogy az MNB módosította a hitelfedezeti rendszerét, a zöld minősítésű elemek sokkal magasabb értékben vehetők figyelembe biztosítékként.

Rovatok