Index Vakbarát Hírportál

Nagyobb nyugdíjemelés jöhet 2022-ben

2021. december 2., csütörtök 13:44

A vártnál nagyobb nyugdíjemelés jöhet jövőre, mivel az éves átlagos infláció az aktuális előrejelzések szerint magasabb lesz 3 százaléknál ahhoz képest, amivel a kormány eredetileg 2022-ben számolt, és amivel a nyugdíjak összegét az év elején emelni tervezte – írja a Portfolio.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerdán a parlamentben elmondta, hogy a jegybank idén és jövőre is 5 százalék körüli inflációval számol, az előrejelzési sáv 2022-re 4,7–5,1 százalék.

A szeptemberi inflációs jelentésben még 3,4–3,8 százalékos prognózis szerepelt, így a jegybank elnöke a parlamentben egy annál frissebb előrejelzést ismertetett.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter még a november 18-i Kormányinfón arról beszélt, hogy a kormány megvárja a jegybank december közepi előrejelzésének frissítését, és az alapján módosíthat az eredeti elképzeléseken.

Azt is elismerte, hogy a mostani fejlemények alapján a kormány is úgy látja, hogy az éves átlagos infláció jövőre magasabb lesz 3 százaléknál, amivel eredetileg számoltak és amivel eredetileg tervezték emelni a nyugdíjak összegét az év elején.

A Portfolio kiszámolta, hogy jövő januárban eredetileg 154 500 forintra emelkedett volna a három százalékos emelés mellett az idei 150 ezer forintos átlagnyugdíj. A 4,7 százalékos jegybanki inflációs számmal számolva a havi nyugdíj értéke 157 050 forint lenne, ha viszont az 5,1 százalékos inflációs mértékkel, akkor 2022 januárjától 157 650 forint lenne az átlagnyugdíj.

Rovatok