Index Vakbarát Hírportál

Több mint négyszer annyit ér az MTVA-nak a magyar futball, mint a Bajnokok Ligája

2021. december 4., szombat 16:36

Bár a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) korábban megtagadta a nyilvános adatok kiadását az Európai Labdarúgó-szövetséggel (UEFA-val) kötött megállapodásáról, a közmédia most frissítette a szerződései listáját, így kiderült, mennyit költ többek között a Bajnokok Ligája közvetítési jogaira.

Az MTVA a jelenleg tartó hároméves ciklusért 18 millió eurót – 5,74 milliárd forintot – fizetett, amely a 2023–2024-es idény végéig szól. 

A következő hároméves periódusra viszont emelték a tétet, és 18,9 millió euróért – 6,85 milliárd forintért – vették meg a BL exkluzív közvetítési jogait, ami azt jelenti, hogy a keddi és a szerdai játéknapon is az MTVA választhat elsőként a mérkőzések közül.

Emellett kiderült az is, hogy az UEFA-val kötött másik szerződés alapján a közmédia 3,6 millió eurót – 1,3 milliárd forintot – fizet az Európa-liga és a Konferencia-liga mérkőzéseiért a 2023–2024-es idény végéig.

Érdekesség, hogy amíg az MTVA a BL-közvetítésekért 6,85 milliárd forintot fizet három évre 2024-től – vagyis idényenként 2,3 milliárd forintot –, addig az NB I-ért évente 9,835 milliárd forintot utal át a Magyar Labdarúgó-szövetségnek, vagyis több mint négyszer annyit, mint amennyit a Bajnokok Ligájáért az UEFA-nak.

A közmédia az NB I közvetítési jogait négy évre, a 2024–2025-ös idény végéig vásárolta meg összesen 39,34 milliárd forintért, amiért cserébe a közvetítések felhasználási joga korlátlan a szerződés szerint.

(Magyar Hang)

(Borítókép:  Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok