Index Vakbarát Hírportál

Árplafont vezetnek be a műtrágyapiacon?

2021. december 7., kedd 06:27

A kormány válságtanácskozásra hívta a műtrágyaimportőr cégeket, amelyek ígéretet tettek, hogy vészhelyzet esetén garantálják a magyar gazdák műtrágyaszükségletét – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Hozzáfűzte: ennek árcsökkentő hatása is van.

Jelezte: a Gazdasági Versenyhivatal 14 milliárd forintos bírságot szabott ki a Bige László tulajdonában álló Nitrogénművek Zrt.-re és a hozzá kapcsolódó cégekre árkartell miatt. Ez a rendszerváltozás utáni legnagyobb bírság.

Feldman közölte: számítások szerint a hazai piac 60 százalékát uraló cég két év alatt mintegy 36 milliárd forint kárt okozott a magyar gazdáknak a műtrágya árának önkényes, a világpiaci hatásokat nem követő emelése miatt. Ez az áremelés közvetetten megjelenik a megtermelt termények és az előállított élelmiszerek árában is.

Az államtitkár hangsúlyozta: minden egyes lehetséges lépést, így a benzinárhoz hasonlító árplafon bevezetését is megvizsgálták, de döntést egyelőre nem hoztak. A gazdáknak viszont december elején 262 milliárd forint előleget fizettek ki, hogy segítsék a helyzetüket – számolt be az MTI.

Rovatok