Index Vakbarát Hírportál

Kedden dől el, hogy megint alapkamatot emel-e a jegybank

2021. december 12., vasárnap 17:08

Jövő héten lesz a monetáris tanács decemberi kamatdöntő ülése, ezen kívül az októberi ipari termelési és építőipari statisztikát is közlik – írja a Menedzsment Fórum

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a decemberi inflációs jelentést kedden teszi közzé. Az alapkamatot legutóbbi ülésén 30 bázisponttal 2,10 százalékra emelte a tanács, és hasonló mértékben, 30 bázisponttal a kamatfolyosó két szélét is.

Az ülés után azt is közölték, hogy az inflációs cél várható elérésének idejét a decemberi inflációs jelentés ismeretében jelentik be. 

A grémium a kamatdöntést indokló közleményében arról írt, hogy változatlanul az alapkamat-emelési ciklus havi ütemű folytatását tartják szükségesnek, a kamatemelések további mértékének meghatározásában pedig a decemberi inflációs jelentés előrejelzése lesz meghatározó.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szintén kedden tudatja az ipari termelés októberi, második becslését. A portál azt írja, hogy az előző havihoz viszonyítva négy havi csökkenés után 0,3 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben az első becslés szerint, míg éves összevetésben 3,4 százalékkal csökkent a szeptemberi 2,3 százalékos visszaesés után.

Munkanaphatástól megtisztítva 2,7 százalékkal mérséklődött a termelés a tavaly októberihez képest. 

A KSH szerdán az építőipari termelés októberi és első tízhavi adatait publikálja. A szektorban összességében növekedés tapasztalható, a szeptemberi termelés mintegy 14,2 százalékkal haladta meg az előző évit. 

Az augusztusihoz képest a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelés 4,2 százalékkal nőtt. Az épületek építése 21,2, az egyéb építményeké 6,7 százalékkal magasabb volt a tavaly szeptemberinél, emellett pedig az év első kilenc hónapjában 10,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest.

Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 12,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank egyhetes betéti tenderét 20 bázisponttal emelte, amit 3,30 százalékos kamattal hirdetett meg.

A KSH adatai szerint novemberben átlagosan 7,4 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakat.  Legalább ekkora infláció utoljára 2007 decemberében volt. 

Rovatok