Index Vakbarát Hírportál

Újabb adóemelésre készül a kormány?

2021. december 14., kedd 08:51

A lejáratközeli élelmiszertermékekre új szabályokat tervez bevezetni a kormány 2022 februárjától, illetve a legnagyobb kiskereskedelmi láncokra a jelenleginél magasabb különadókulcs fog vonatkozni – tudható meg egy hétfőn beterjesztett törvénymódosításból.

Tegnap a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt nyújtott be egy törvényjavaslatot az országgyűlésnek, ami gyakorlatilag csak a külföldi élelmiszerláncokra vonatkozik, ugyanis a 100 milliárd forint éves árbevétel feletti láncokat célozza. 

Az indítvány egyik része 

megemeli a kiskereskedelmi különadót 2,5-ről 2,7 százalékra, illetve változtat is annak számítási módján, emellett pedig kötelezi a nagy élelmiszerláncokat, hogy élelmiszerhulladék-csökkentési tervet készítsenek, és élelmiszermentési felelőst jelöljenek ki,

valamint a 48 óránál hosszabb minőségmegőrzési időtartammal forgalomba hozott élelmiszert a minőségmegőrzési időtartam lejárta előtt legalább 48 órával az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (ÉMK) részére ajánlják fel. Kifejtik, hogy az ÉMK nemcsak begyűjtené a hozzá került élelmiszereket, de koordinálná annak az újraelosztását is. Az is kiderül a javaslatból, hogy az ÉMK a Karitatív Tanács szervezeti tagjaival, továbbá az általa előzőleg regisztrált, más karitatív tevékenységet folytató szervezetekkel szerződik, hogy azok eljuttassák az élelmiszert a rászorulók részére, megfelelő nyomon követés mellett. 

Külön kitérnek arra is, hogy bírságot szabnak ki, ha az éves élelmiszer-hulladék mértéke 2 százalékkal vagy annál nagyobb mértékben meghaladja az előzetesen tervezettet, valamint ha egy cég nem nyújt be élelmiszerhulladék-csökkentési tervet. Az élelmiszermentési bírság legkisebb összege tizenötezer forint, legmagasabb összege a megelőző üzleti évre vonatkozó felügyeleti díj 0,6 százaléka. 

(via Infostart)

(Borítókép: Vásárlók védőmaszkban egy fővárosi üzletben a kijárási korlátozás előtti napon, 2020. március 27-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok