Index Vakbarát Hírportál

5 és fél milliárdos OTP-hitelt vett fel a Csányi-Garancsi-Hernádi triumvirátus a tihanyi luxushotelhez

2021. december 16., csütörtök 10:44

Luxushotellé alakítja az egykori tihanyi pártüdülőt a Csányi Sándor, Garancsi István és Hernádi Zsolt alkotta „szövetség”. A beruházást az állam is megtámogatja, ám egy jókora hitelt is felvettek 5,5 milliárd forint értékben.

A CDHT Hotel Projekt Kft. az elektronikus közbeszerzési rendszerben elérhető dokumentumok alapján továbbra is a bontási munkálatokra keresnek kivitelezőt, annak ellenére, hogy az ajánlattételi határidő november 18-án lejárt, ugyanis azóta sem sikerült kiválasztani a nyertest.

A tihanyi projektért felelős CDHT Hotel Projekt Kft.-nél, az A8 Palace Hotel Zrt.-n keresztül van Csányi Sándor OTP-vezér, Garancsi István kormányközeli üzletember és a kormánnyal ugyancsak jó viszonyt ápoló Hernádi Zsolt Mol-vezér tulajdonában. A cég szeptember 28-án vette fel az 5 és fél milliárd forintos hitelt, amit a Csányi által vezetett OTP Bank biztosított.

Eztán november 25-én arról határoztak, hogy a cég 60 milliós törzstőkéjét megtriplázzák 180 millió forintra. A cég tavalyi beszámolójából egyebek között az derült ki, hogy nincs árbevétele, ugyanakkor 2,4 millió forintot elszámoltak anyagköltség címén, 8 és fél milliót pedig igénybe vett szolgáltatásokért. A kiegészítő melléklet szerint ez utóbbi az előző évi 2,4 milliós tétel többszöröse, ennek hátterében az ingatlan üzemeltetési költségeként keletkezett 6,5 millió forint áll. Az üzemi szint így valamivel több mint 11 millió forintos veszteséget jelentett.

Most az 5,5 milliárdos hitel mellett több mint 4,3 milliárd forint állami támogatás is lapul a cég bankszámláján, ami a Kisfaludy-programból elnyert tavalyi támogatás egy része. A CDHT ugyanis összesen 11,5 milliárd forinthoz jutott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szállodafejlesztéseket célzó programjából két körben.

(via Mfor)

Rovatok