Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna földgázszállítási megállapodást kötött az FGSZ-szel

2021. december 22., szerda 21:44

Magyarország megállapodást kötött Ukrajnával arról, hogy Kijev garantált kapacitásban szerezhet be földgázt január 1-jétől Magyarország felől.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt., valamint ukrán partnere, a Gas TSO of Ukraine 2022 első negyedévére vonatkozóan – teszt jelleggel – korábban nem elérhető, úgynevezett nem megszakítható (firm) gázszállítási kapacitásokat hoz létre a magyar-ukrán határponton.

A jelenleg érvényben lévő megszakítható kapacitásoknál magasabb kereskedelmi minőséget jelentő, nem megszakítható kapacitások kialakítása a 2020-ban létrehozott magyar-ukrán VIP Bereg virtuális határkeresztező pont továbbfejlesztése – közölte lapunkkal az FGSZ Zrt.

Az osztrák, szlovák, horvát vagy magyar gázpiacon forrással rendelkező kereskedők a nem megszakítható kapacitások kialakítása által kedvezőbb feltételek mellett érhetik el az ukrán piacot, Ukrajna pedig több földgáz importjára lesz képes Magyarország felől a télen. A tesztidőszak alatt rendelkezésre álló kapacitás maximum 3.532.015 kWh/h, a három hónap alatt összesen akár 700 millió köbméter földgázt is kiszállíthatnak Ukrajna felé. 

A két szállítási rendszerüzemeltető a 2022. január 1-től március 31-ig tartó tesztidőszak alatt is folytatja az egyeztetéseket a nem megszakítható kapacitások kialakításának végleges megvalósításáról, amelynek feltétele a megegyezés a határponti gázminőség, valamint az ukrán fél által igényelt nyomásfokozás költségeinek kérdésében.

A jelenlegi megegyezés, valamint a hosszú távú megállapodás létrejötte hozzájárulhat Magyarország regionális földgázelosztó szerepének megerősödéséhez.

Szerhij Makohon, az ukrán gázszállító rendszert (HTSZ) fenntartó vállalat vezérigazgatója azt tartja a legfontosabbnak ebben a megállapodásban, hogy az ukrán kereskedők számára hozzáférési lehetőségét teremt a horvátországi Krk szigeten lévő cseppfolyósított gázterminálhoz, valamint ezáltal Ukrajna diverzifikálja gázbeszerzési útvonalait.

A Szlovákiából elérhető napi kapacitással (27 millió köbméter) együtt az Ukrajnába irányuló gázimport garantált teljes kapacitása napi 35 millió köbméterre nő

– mondta Makohon, hozzátéve, hogy egyelőre három hónapra kötötték meg a szerződést a technikai és működési folyamatok összehangolása, kialakítása érdekében, és 2022 áprilisától növekszik a garantált kapacitás Magyarország felől.

Ukrajna egyébként 2014 óta most először növeli a garantált gázszállítási kapacitását európai irányból.

Ukrajna 2015 óta nem vásárol közvetlenül Oroszországtól földgázt, szükségleteinek mintegy 30 százalékát európai országokból szerzi be. Az orosz Gazprom októberben állította le a Magyarországnak szállított földgáz Ukrajnán keresztüli tranzitját.

(via MTI)

Rovatok