Index Vakbarát Hírportál

A nagy pénzszórás már megvolt, a választás után jöhet a költségvetés stabilizálása

2021. december 23., csütörtök 08:07

A 2022-es választások utáni gazdaságpolitikáról írt Zsiday Viktor befektetési szakember.

Magyarországon már kezd körvonalazódni a választások utáni gazdaságpolitika, amely a 2010–2013 közötti stabilizációs folyamathoz hasonlíthat – véli Zsiday Viktor befektetési szakember, hozzátéve, ennek az alapja, hogy olyanoktól kell véletlenszerű ötletekkel pénzt elvenni, akik nem tudnak elmenni – így például a közműcégek, a bankok –, és akiket amúgy sem szeret senki.

Változás természetesen volt azóta, elvégre a korábban megadóztatott iparágak részbán már magyar kézbe kerültek.

Így kevesebb megfejhető cég maradt, de a fantázia határtalan, erre utal a benzinárrögzítés és a bejelentett lakossági jelzálogkamat-rögzítés is. Májustól még több ilyenre számíthatunk, hiszen a költségvetést a nagy pénzszórás után azért majd valamikor stabilizálni kell

– írja Zsiday Viktor, aki szerint erősen inflatórikus, hogy a bejövő pénz szétosztásra kerül a nép között, ami megerősíti, hogy a jegybanknak keményen és sokáig kell küzdeni az infláció ellen a magas kamatokkal és az erős devizaárfolyammal.

Ugyanakkor aligha lesz komoly recesszió a világgazdaságban az omikron-variáns miatt, mivel a vírus nagyon gyorsan terjed.

Valószínű, hogy igen nagy sebességgel január-februárban végigsöpör a világ lakosságának jelentős részén. Mivel ennyire gyors a terjedés, így az átfertőződés is villámsebes lehet, olyannyira, hogy ilyen rövid idő alatt nehezen tud jelentős gazdasági visszaesés kialakulni tőle

írja blogjában a befektetési szakember, egyúttal úgy véli, hogy néhány napos-hetes kisebb lezárásokkal kezelhető a probléma.

Egyelőre azonban nincs elegendő adat az omikron-variánssal kapcsolatban, ezért a jegybankok egy-két hónapig még óvatosak lesznek a bizonytalanság miatt, és a kamatemelkedések messzebbre tolódhatnak.

(Borítókép: Zsiday Viktor. Fotó:  Barakonyi Szabolcs / Index)

Rovatok