Index Vakbarát Hírportál

Idén elmarad a karácsony utáni nagy leértékelés?

2021. december 26., vasárnap 15:41

Hiába kezdődik pillanatokon belül a karácsony utáni leértékelések időszaka, az elszabaduló infláció, valamint az ellátási láncok akadozása miatt idén aligha számíthatunk az utóbbi években megszokott, akár 30, 50 vagy 70 százalékos leértékelésekre.

A karácsonyi szünet után december 27-én, hétfőn ismét kinyitnak a bevásárlóközpontok, ám az elmúlt évekhez képest idén kevésbé számíthatnak a vásárlók jelentősebb leértékelésekre – mondta a Pénzcentrumnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

Vámos György szerint az utóbbi években a leárazások első hulláma már december első felében vagy legkésőbb néhány nappal szenteste előtt elindult a kiskereskedelemben, idén azonban ez a legtöbb piaci szereplőnél elmaradt. Mindez elsősorban az egyre elszálló általános inflációnak köszönhető, miközben a kereskedők helyzetét az ellátási láncok elhúzódó akadozása sem könnyíti meg.

Például a csomagolóanyag-, illetve a csiphiány is komolyan befolyásolja a leértékeléseket

– emelte ki az OKSZ főtitkára, aki hozzátette, ettől függetlenül a két ünnep közötti, illetve januárban megszokott akciók természetesen idén sem maradnak el.

A Pénzcentrum úgy tudja, a két ünnep közti napokban jellemzően 5-10 százalékkal alacsonyabb áron kínálják majd a beragadt és visszahozott árukat, januártól pedig a 15-20 százalékos leértékelés lesz jellemző.

(Borítókép:  Kiárusítás az egyik debreceni bevásárlóközpontban 2013. december 27-én.  Fotó:  Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok