Index Vakbarát Hírportál

Most már Budapestről és Pest megyéből is várják a napelemes pályázatokat

2021. december 27., hétfő 19:55

Elindult a lakosságnak szóló napelemes pályázat negyedik szakasza, amelyben Budapest és Pest megye lakói igényelhetnek támogatást napelemes rendszerek és akkumulátor telepítéséhez, a nyílászárók cseréjéhez, a fűtés korszerűsítéséhez – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A tárca közleménye megjegyzi: a kormány azon dolgozik, hogy a magyar áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes legyen 2030-ra. E törekvés valóra váltását szolgálja a december elején elindult lakossági pályázat is, amely kifejezetten az átlagosnál alacsonyabb jövedelmű háztartások számára nyújt segítséget, akik önerőből nem tudnák kigazdálkodni a megújuló energiaforráson alapuló, korszerű és környezetkímélő megoldásokra váltás költségeit.

A pályázatnak köszönhetően akár 35 ezer család rezsiterhei csökkenhetnek.

A vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke bruttó 2,9 millió forint, fűtéskorszerűsítéssel együtt 11,3 millió forint.

A jelentkezés feltétele, hogy az ingatlan tulajdonosai 2020. évi összevont jövedelmének egy főre jutó összege nem haladhatja meg a 4,85 millió forintot. A felhívás kiegészült a kata hatálya alá tartozó személyekkel, így a megjelölt jövedelemhatár alatt keresők ebből a körből is pályázhatnak.

A benyújtási sorrend nem számít, a határidőn belül beadott összes kérelmet elbírálják. Az értékelés objektív pontozásos rendszer alapján történik, amely előnyben részesíti a gyermeket nevelőket és a fejlesztendő járásokban élőket. A benyújtás feltétele az előzetes kivitelezői megállapodás megkötése valamelyik regisztrált vállalkozóval, ez azonban nem jelenti automatikusan a támogatási kérelem kedvező elbírálását. A kivitelezői szerződés kizárólag akkor lép hatályba, ha a magánszemély valóban részesül is az igényelt támogatásból – olvasható az ITM közleményében.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a pályázatok beadási határideje a korábbihoz képest húsz nappal meghosszabbodott:

A napelem.palyazat.gov.hu oldalon a teljes pályázati felhíváson és mellékletein kívül megtalálható a regisztrált kivitelezők listája. Az érdeklődők a gyakran ismétlődő kérdésekre is választ találhatnak. A pályázat benyújtását oktatóvideók könnyítik meg – zárul a tárca közleménye.

Rovatok