Index Vakbarát Hírportál

Ezentúl a sárga fedelű kukába kell dobni az italosdobozt a fővárosban

2021. december 28., kedd 11:41

A Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió megújítja a csomagolási hulladékok gyűjtési rendjét a fenntarthatóbb hulladékgazdálkodás érdekében – közölte a társaság.

Január 1-jétől az FKF valamennyi begyűjtési rendszerében (házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, gyűjtőszigetek, lakossági hulladékudvarok) az italos kartondoboz – mint a Tetrapak – átkerül a kevert csomagolási hulladékok közé, azaz a sárga fedelű tartályokba kell dobni, míg a kék fedelű tartályokban ezen túl kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető – derül ki a társaság közleményéből. Így az elkülönítetten gyűjtött tiszta papírok (például újság, hullámpapír, csomagolópapír vagy összelapított kartondoboz) további válogatására már nem lesz szükség, ami gyorsítja és könnyebbé teszi az újrahasznosítást is.

A változás a különböző anyagok rétegeiből álló italoskartonok gyűjtését érinti: egyes tejtermékek, gyümölcslevek dobozait kell ezután a sárga fedelű kukába dobni, többek között a műanyag és fém csomagolási hulladékok, összelapított italos kartondobozok, PET-palackok és fém italosdobozok, műanyag zacskók mellé. Arra azonban külön felhívták a lakosság figyelmét, hogy a sárga fedelű tartályban kizárólag csomagolási anyag gyűjthető, tehát ne helyezzenek bele egyéb műanyagot és fém használati tárgyakat.

(Borítókép: Szelektívhulladék-gyűjtő pont 2019. január 9-én Budapesten. Fotó: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok