Index Vakbarát Hírportál

Már Brüsszel is tudja, mire költenénk kilencezer milliárd forintot

2021. december 30., csütörtök 17:25

Magyarország benyújtotta a partnerségi megállapodást az Európai Bizottságnak.

Magyarország az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokat, és a társadalmi egyeztetést követően benyújtotta a partnerségi megállapodást az Európai Bizottságnak, amelyben azt részletezzük, hogy a 2021–27-es időszakban felhasználható, hazai társfinanszírozással együtt több mint kilencezer milliárd forint összegű kohéziós forrásokat milyen fejlesztésekre fordítaná az ország – közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel. Azt írták: a kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Unió öt legélhetőbb országa közé tartozzon.

Ennek érdekében a következő évek uniós és hazai forrásait a legnagyobb arányban továbbra is gazdaságélénkítésre, a kis- és középvállalkozások támogatására, a magyar települések erősítésére, valamint a kutatási, fejlesztési és innovációs célú beruházásokra fordítják.

A felzárkózás elősegítéséért a források legalább 65 százalékát a négy legelmaradottabb magyar régióban használják fel.

A közlemény szerint minden korábbinál több pénzt szán a kormány a vidéki Magyarország és a magyar települések erősítésére is. A területi operatív programra fordított összeget a teljes keret húsz százalékára emelték, ezzel is támogatva a helyi igények és tervek megvalósítását.

Emellett kiemelt szerepet kap a közlekedésfejlesztési, illetve a környezeti és energetikai program, amely többek között a közösségi és vasúti közlekedés korszerűsítését, valamint a megújulóenergia-felhasználás elterjedését segíti elő – fűzték hozzá.

Felhívták a figyelmet arra: a közoktatás fejlesztését, a társadalmi felzárkózási programokat, az egészségügyi és szociális beruházásokat külön operatív program, valamint a magyar helyreállítási terv is finanszírozza.

A most záruló időszakhoz képest változásnak nevezték, hogy Budapest és Pest megye már nem alkot egy régiót, ezért a közép-magyarországi régióra nem készül külön területi program, ugyanakkor Pest megye a korábbiaknál jelentősen több uniós forrást érhet majd el.

A közigazgatás, az állampolgárok, illetve a gazdasági szereplők digitális fejlesztéseit egy új, önálló operatív program fogja össze.

A partnerségi megállapodás, majd az operatív programok benyújtása az első lépés ahhoz, hogy a 2021–27-es uniós fejlesztési időszakban a Magyarország számára rendelkezésre álló uniós források lehívhatók legyenek. A bizottsági jóváhagyást követően téríti vissza az unió Magyarországnak azokat a forrásokat is, amelyeket a kormány a gazdaság újraindításáért a nemzeti költségvetéséből már kifizetett a magyar pályázóknak – áll a Miniszterelnökség közleményében.

(Borítókép: Thierry Monasse / Getty Images)

Rovatok