Index Vakbarát Hírportál

Tévedésből 130 millió fontot osztott szét karácsonykor egy brit bank

2021. december 31., péntek 15:36

Elég kellemes karácsonyi ajándékkal sikerült szolgálnia a spanyol Banco Santander brit leányvállalatának, amely karácsony napján, december 25-én összesen 130 millió fontot (átszámítva körülbelül 57 milliárd forintot) utalt át tévedésből kétezer vállalati és lakossági ügyfelének – írja a CNN.

A pénzintézet technikai hibával magyarázta a tévedést, vagyis hogy egy időzítési probléma miatt duplikálták az összesen 75 ezer utalást, amelyek között bérkifizetések és egyszeri kifizetések is voltak.

A tévedésből átutalt 130 millió font nagy összegnek tűnik, de sehol nincs ahhoz a 894 millió dolláros (átszámítva 291 milliárd forintos) malőrhöz képest, amelyet 2020 augusztusában az amerikai Citibank utalt át a Revlon hitelezőinek. A pénzintézet összesen mindössze nyolcmillió dollárt akart küldeni, a címzettek pedig csak 390 milliót adtak vissza önként. Bár a fennmaradó 504 millióért a Citibank perre ment, 2021 februárjában egy New York-i körzeti bíróságon veszített. Jesse Furman bíró ítélete szerint a pénzintézet azért nem követelhette vissza a pénzt, mert a 894 millió dollár a tartozás teljes összegét jelentette, így a hitelezők joggal hihették, hogy csak azt kapták meg, ami amúgy is járt nekik. 

(Borítókép: Luke MacGregor / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok