Index Vakbarát Hírportál

Gyopáros Alpár: Falvaink fejlődése az elmúlt három évben új lendületet kapott

2022. január 5., szerda 11:08 | aznap frissítve

A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár közösségi oldalára feltöltött videójában hangsúlyozta, hogy 2022-ben is tovább dolgoznak az élhető falvakért.

– Falvaink fejlődése az elmúlt három évben új lendületet kapott, a települések komfortosabbá, szebbé váltak – mondta a kormánybiztos.

A politikus a tavalyi év fejlesztéseiről elmondta, hogy 2021-ben a Magyar Falu Programban tizenöt pályázati kiírást és felhívást hirdettek meg, amelyek kedvezményezettjei az önkormányzatok, az egyházközségek és a falusi civil szervezetek voltak. Arról is beszél a szakember, hogy a felsoroltak százmilliárd forint támogatáson osztozhattak, amelyből országszerte csaknem 780 új, a falvak lakóinak kikapcsolódási lehetőséget biztosító közösségi tér jöhet létre.

Több mint háromszáz faluház felújítását támogattuk, 470-nél is több egészségügyi fejlesztésre irányuló nyertes pályázat született, amelyeknek köszönhetően orvosi rendelők szépülhettek meg, új, korszerű orvosi és védőnői eszközpark áll majd rendelkezésre, és orvosi szolgálati lakások újulhatnak meg a falvainkban

– fejtette ki a kormánybiztos, aki arról is beszélt, hogy az óvodai fejlesztések is százas nagyságrendben valósulhattak meg, csaknem 160 óvodaépület felújítását és 681 óvodai játszóudvar, valamint köztéri játszótér fejlesztését támogatták 2021-ben. Emellett több mint 1300 falusi utca, kerékpárút, járda fejlesztése történt meg, és 418 új falubusz segíti majd a falugondnokok munkáját. 

(Borítókép: Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa sajtótájékoztatót tart a Magyar Falu Program 2022-es pályázatairól Budapesten 2022. január 3-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok