Index Vakbarát Hírportál

Harmincegy új gyógyszer és kezelés kapott tb-támogatást Magyarországon

2022. január 7., péntek 15:42

Harmincegy új gyógyszer, illetve terápia társadalombiztosítási támogatásáról döntött a kormány.

A befogadott készítmények, terápiák többek között a különböző daganatos betegségek, vérzékenység, szívelégtelenség, Parkinson-kór, sclerosis multiplex, ízületi gyulladásos megbetegedések és az asztma kezelésében segíthetnek. 

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a döntés által több ezer betegnek javulhatnak az életkilátásai Magyarországon.

Hozzátették: a mostani döntéssel Magyarország közelebb jut ahhoz, hogy behozza a „kényszerű és jelentős lemaradást”, amelyet a pandémia okozott az új terápiák társadalombiztosítási befogadását tekintve. Erre a szövetség szerint az esély is megvan, hiszen a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a most elfogadottak mellett további 75 beadványt terjesztett fel – ismertették.

Holchacker Péter, az AIPM igazgatója mindeközben hangsúlyozta: bár a fenti előrelépések pozitívnak mondhatók, szerinte sokkal gördülékenyebb és kiszámíthatóbb befogadási döntéshozatalra van szükség ahhoz, hogy ezen a területen Magyarország újra az éllovasok közé kerülhessen a visegrádi országok között.

(via MTI)

Rovatok