Index Vakbarát Hírportál

Rákaptak a magyarok a bankkártyás fizetésre

2022. január 11., kedd 10:26

Soha nem volt ennyi bankkártyás vásárlás, mint a tavalyi év harmadik negyedévében: összesen 322 millió tranzakció történt hazai kibocsátású fizetési eszközről 2021. július elseje és szeptember vége között.

A tavalyi év harmadik negyedévében negyvenmillióval több kártyás fizetést hajtottunk végre Magyarországon, mint az azt megelőző negyedévben. Egyre több magyar választja a bankkártyás fizetést – írja az MTI.

A közleményben olvasható, még soha nem történt ennyi kártyás vásárlás Magyarországon, mint 2021. július elseje és szeptember vége között. Ebben a periódusban mintegy 322 millió tranzakciót bonyolítottunk le hazai kibocsátású fizetési kártyával, ami 40 millióval, azaz közel 15 százalékkal több, mint az előző negyedévben.  

Azonban a vásárlások értéke nem nőtt arányosan a tranzakciók számával: a harmadik negyedévben 2457 milliárd forintot költöttek a magyarok, ami csupán 8 százalékkal magasabb az előző negyedéves 2279 milliárd forinthoz képest. A külföldi vásárlások is egyaránt nőttek: 29,5 millió tranzakciót hajtottunk végre 365 milliárd forint értékben.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint a megugrott tranzakciók száma részben a tavalyi újranyitással és a május végén eltörölt kötelező maszkhasználattal is magyarázható. Ezek az események ugyanis olyan hatással voltak az emberekre, hogy többet mozdultak ki, többször fogyasztottak éttermekben, kávézókban, és emellett többet költöttek a boltokban is.

Ezenkívül a tavaly januárban bevezetett kötelező bankkártyás fizetési lehetőség biztosítása is jó magyarázat lehet a  bankkártyás fizetések megemelkedett számára

(Borítókép:  Chris Ratcliffe / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok