Index Vakbarát Hírportál

A Mol helyi kútjain kell tankolnia a teljes szlovén közszférának

2022. január 12., szerda 07:20 | aznap frissítve

Hétfőtől kezdve Szlovéniában a teljes közszférának a magyar Mol tulajdonában lévő benzinkutakon kell tankolnia a hivatali autókat, ami komoly politikai vitát gerjesztett. A Magyarországgal szomszédos országban az ellenzék számon is kérte Janez Jansa miniszterelnökön, hogy miért kötöttek stratégiai megállapodást nem szlovén cégekkel az elmúlt hónapokban – írja a Napi.hu.

A szlovén ellenzék nem érti, hogy azok után, hogy a parlament által jóváhagyott valamennyi dokumentumban az energiát a stratégiai fontosságú iparágak közé sorolta, miért kell azt külföldi cégektől függővé tenni. A legnagyobb felháborodást az a szerződés váltotta ki, hogy január elejétől kezdve a teljes szlovén közszférának a Mol tulajdonában lévő benzinkutakon kell tankolnia a céges autókat, ami több mint 25 millió eurót (közel 8,95 milliárd forintot) érő üzlet, és az év első munkanapján kötött a Mollal. Leginkább azt nehezményezi a szlovén ellenzék és arról cikkez a helyi sajtó, hogy a Mol papíron nyilvánosan működő részvénytársaság, de erős kapcsolatai vannak egy szlovén szempontból külföldi állammal. 

A köztisztviselők eddig a Petrol benzinkútjain tankoltak, ahol a szlovén állam a legnagyobb tulajdonos, valamint az OMV. Az Indexkorábban beszámolt róla, hogy Mol kivásárolta Szlovéniából az OMV-t, ahol összesen 120 töltőállomást szerzett meg Szlovéniában a magyar olajcég 301 millió euróért az osztrák vállalattól. 

Sokan kritizálják azt is, hogy a magyar olajtársaságnak jelenleg csak hivatalosan 53 töltőállomása van Szlovéniában, ami nyolcszor kevesebb, mint a Petrol és az OMV állománya. Mindezek mellett a főváros, Ljubljana tágabb környékén, ahol a közintézmények túlnyomó többsége található, mindössze három Mol-benzinkút található. Ezek mind a főváros peremén, miközben a ljubjanai autópálya-csomópontnál sincs magyar benzinkút. A fővárosból indul Primorska felé haladva Logatechez van a legközelebbi töltőállomás. 

A köztisztviselőket levélben értesítették arról, hogy a Mol-kutaknál kell tankolniuk, azonban minden egyes üzleti út előtt ellenőrizniük kell majd, hogy a parkoló címétől a legközelebbi benzinkútig több mint öt kilométer a távolság, illetve, hogy valahol az útvonalon közvetlenül elérhető helyen van-e Mol-benzinkút. A „közvetlen kapcsolat” pedig azt jelenti, hogy a benzinkútnál tankolni tudnak anélkül, hogy le kellene térniük az útról.

Ha a felhasználók napi rendszerességgel üzleti úton vannak, azt javasoljuk, hogy legalább a leggyakoribb útvonalak esetében ellenőrizzék, hol tankolnak a Molnál vagy partnerénél

– fogalmazták meg a levélben megoldásként a Mol-kutakkal szemben felmerült problémára a közigazgatási dolgozóknak. Pluszmegoldásként a személygépkocsival közlekedő köztisztviselők továbbra is rendelkeznek a Petrol és az OMV benzinkutakra érvényes tankolási kártyákkal. 

(via Napi.hu)

Rovatok