Index Vakbarát Hírportál

Kiderültek a részletek, megjelent a kormányrendelet az árstopról

2022. január 14., péntek 22:24

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy hat élelmiszer árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt. Az erről szóló kormányrendelet péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben.

A miniszterelnök elmondta, hogy az idei első kormányülésen az áremelkedések kérdésével foglalkoztak; hat termék árának rögzítéséről döntöttek. Ez a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej.

Az erről szóló, Orbán Viktor által jegyzett kormányrendelet péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben. E szerint az élelmiszerárstopról hozott intézkedés február 1-jén lép hatályba, május 2-án pedig hatályát veszti.

A rendeletben rögzítik, hogy amennyiben a hatóság tudomást szerez a kötelezettségek megsértéséről, ötvenezer forinttól hárommillió forintig terjedő bírságot szab ki, vagy ismételt jogsértés esetén döntésével elrendelheti, hogy a kereskedő tevékenységét ideiglenesen nem folytathatja, amelynek időtartama legalább egy nap, legfeljebb fél év lehet. Amennyiben valaki bírságot kap, 15 napon belül fizetnie kell.

A kormányrendelethez csatolt mellékletben felsorolják a hatósági termékeket, ezek a következők:

Tavaly novemberben jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón, hogy 480 forintos felső határral rögzítik literenként az üzemanyagárat november 15-től.

Tavaly karácsony előtt, december 23-án – szintén Facebook-oldalán – jelentette be Orbán Viktor, hogy 2022-ben (a vonatkozó rendeletből kiderült, hogy 2022. február 1-jétől 2022. május 31-ig) már élelmiszerekért is fizethetünk SZÉP-kártyával.

Arról pedig itt írtunk, hogy két nagy multiban már most is olcsóbb néhány termék; arról pedig, hogy a gazdák és az élelmiszeripar fizetheti meg az árstop árát, itt olvashat.

(Borítókép: Vásárlók húsáruval teli polcok előtt egy bevásárlóközpontban 2021. március 12-én. Fotó: Rayner Pena / EPA / MTI)

Rovatok