Index Vakbarát Hírportál

Tíz év alatt több mint 80 védett természeti terület jött létre

2022. január 15., szombat 16:00

Az elmúlt évtizedben 82 új, országos jelentőségű, védett természeti terület létesült összesen 4107 hektár kiterjedéssel – mondta Nagy István agrárminiszter. Közösségi oldalán közzétett videójában emlékeztetett, hogy természeti örökségünk Magyarország több mint ötödét kitevő védett természeti és Natura 2000-terület.

Az elmúlt tíz évben soha nem látott mértékben hajtottak végre természetvédelmi beruházásokat. A több mint 80 milliárd forint összértékű, döntően nemzetipark-igazgatóságok által megvalósított 323 egyedi fejlesztés révén összességében több mint 300 ezer hektáron javították, illetve javítják az élőhelyek állapotát – emelte ki a miniszter.

A miniszter a hortobágyi nemzeti parkkal kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy az igazgatóság a 2014-ben elindult és 2023-ig futó Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében kilenc kiemelt természetvédelmi fejlesztést kezdett el mintegy 6 milliárd forint támogatás felhasználásával. Ennek eredményeként

összesen több mint 5000 hektárnyi védett természeti területen javulnak a természeti értékek megőrzésének feltételei.

Nagy István elmondta, hogy az igazgatóság működési területén olyan kiemelkedő jelentőségű élőhelyek találhatók, mint például a nyírségi lápok, a tiszakürti Kis-Tisza, a Hortobágy, a Nagykunság és a Felső-Tisza-vidék vizes élőhelyei. Ezeken a területeken három kiemelt beruházást valósíthatnak meg még az idén, aminek következtében 1373 hektáron javulhat a vizes élőhelyek állapota.

A tájékoztatás szerint emellett biztosított lesz a vízvisszatartás, a természetvédelmi célokat szolgáló vízkormányzás lehetősége, segítve az ezekhez az élőhelyekhez kötődő fajok, mint

Kifejtette, hogy ezáltal nemcsak ezen fajok számára javulnak az életfeltételek, hanem közvetetten az ott élő lakosság számára is, hiszen egy terület megfelelő vízháztartása és a biodiverzitás teremti meg az ember számára is a szükséges gazdálkodási és létfeltételeket.

A miniszter kitért arra is, hogy az elmúlt tíz évben csaknem másfélszeresére nőtt a védett természeti területek kezelésében kulcsfontossággal bíró nemzetipark-igazgatósági haszonállatok egyedszáma. Az olyan őshonos állatok, mint például a magyar szürke szarvasmarha és a magyar házi bivaly állománya 2018-ra meghaladta a 14 ezres egyedszámot, ami 2010-hez viszonyítva 45 százalékosnál nagyobb növekedést jelent.

Rovatok