Index Vakbarát Hírportál

1,3 milliárd forintot sikerült megtakarítani a pótdíjfizetési könnyítésekkel

2022. január 18., kedd 20:18

Mintegy 1,3 milliárd forintot sikerült megtakarítani a tavaly év elején bevezetett pótdíjbefizetési könnyítéseknek köszönhetően – tájékoztatta szerkesztőségünket a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ). A közlemény szerint az összeg jelentős része a közlekedőknél maradt, de a szolgáltató is tudott vele spórolni.

Mint írják, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) rendelete tette lehetővé, hogy jogosulatlan úthasználat esetén az érintett jármű vezetője az országos e-matrica megvásárlásával rendezni tudja a jogosulatlan úthasználat időpontja és a matrica megvétele között keletkezett pótdíjat, amelyre a felszólítás kézbesítésétől számítva 75 nap áll rendelkezésre, akár az összes tárgyéven belüli pótdíj esetén.

A másik hasonló lehetőség a pótdíjamnesztia, amely értelmében az üzemben tartó kérelme benyújtásától számítva 180 napra visszamenőleg kérheti, hogy kedvezményes pótdíjat fizethessen, amennyiben több jogosulatlan úthasználat is történik. Ennek összege hat darab alappótdíj összegének felel meg.

A pótdíj-maximalizálás szabályai is változtak még tavaly év elejétől, a könnyítést 2021-től ugyanis már két pótdíjas esethez kapcsolódóan is lehet kérni a korábbi három helyett.

A pótdíjfizetési könnyítési lehetőségek valamelyik formájával csaknem 26 ezer ügyfél élt az elmúlt évben – fogalmazott közleményében a NÚSZ.

Rovatok