Index Vakbarát Hírportál

Kataré lehet az európai gázszállítás az orosz–ukrán háború esetén

2022. január 26., szerda 20:42

Katar pótolhatja egy esetleges orosz–ukrán konfliktus esetén kieső földgázmennyiség egy részét Európa számára, de ehhez az Egyesült Államok segítségére lesz szüksége.

Katarnak az Egyesült Államok segítségére lesz szüksége ahhoz, hogy meggyőzze Doha üzleti partnereit, hogy a katari földgáz egy részét Európába szállítsák, ha az orosz–ukrán konfliktus miatt esetleges fennakadások lépnének fel az Európába irányuló orosz gázszállításban – fejtette ki a tárgyalásokat jól ismerő, neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek. A kérdést részletesen is megtárgyalja majd Tamim bin Hamád Al Táni katari emír és Joe Biden amerikai elnök az arab sejk jövő heti washingtoni látogatásakor – tette hozzá a forrás.

A Biden-adminisztráció az elmúlt hetekben Katart és más jelentős energiatermelő országokat is megkeresett azzal a kérdéssel, hogy tudnának-e segíteni abban az esetben, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát, és az Egyesült Államok büntetőintézkedésekkel sújtaná Moszkvát.

Doha nagyobb globális energiaellátási fennakadások esetén is segíthet, mint ahogyan tette ezt 2011-ben, a fukusimai katasztrófa idején

– fejtette ki a forrás a japán atomerőmű-balesetre utalva.

Katar a világ egyik legnagyobb cseppfolyósítottföldgáz- (LNG) kitermelője, ezért biztosíthatná Európának a szükséges kieső földgázmennyiséget. Ugyanakkor nincs túl sok tartaléka, mivel a legtöbb földgázt hosszú távú szerződésekkel már lekötötték.

Katar jelentős vásárlóit kellene meggyőznie az Egyesült Államoknak vagy másoknak ahhoz, hogy rövid távú megoldásként Doha a nekik szánt földgázt Európába küldhesse.

Hosszú távon Katar azzal számol, hogy LNG-exportja jelentősen növekedni fog. De az energiabiztonság fenntartása érdekében az Európai Uniónak hosszú távú földgázszerződéseket kell kötnie ahhoz, hogy elkerülje a jövőbeli kínálati hiányt – hangsúlyozta a forrás.

Oroszország szerdán arra figyelmeztetett, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök személyét sújtó esetleges szankciók neki nem ártanának, de „politikailag rendkívül károsak” lennének. Joe Biden kedden újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy mérlegelné ezt a lépést is, amennyiben Oroszország megtámadná Ukrajnát.

(via Reuters, MTI)

Rovatok