Index Vakbarát Hírportál

Kizártak egy szakértőt a Quaestor-perből

2022. január 26., szerda 13:44

Kizárt és meg is bírságolt egy szakértőt a bíróság a Quaestor-ügyben, mert a pénz- és tőkepiaci szakértő csak a határidőn túl hivatkozott szaktudásának hiányára – tájékoztatta szerkesztőségünket a Fővárosi Főügyészség. Emlékeztetnek: nem a mostani az első eset, hogy egy kirendelt szakértő nem ad szakvéleményt az ügyben.

A közlemény szerint a szakértőnek két kérdéskörben kellett volna nyilatkoznia, ezekre a bíróság két határidőt állapított meg, amelyeket meg is hosszabbított a szakértő kérésére.

A szakértő viszont nem készítette el a kért véleményeket, hanem az egyik határidő lejárta után írásban kérte a kirendelés alóli felmentését, arra hivatkozva, hogy nem rendelkezik elegendő tőkepiaci ismerettel a szakvélemény elkészítéséhez.

A Fővárosi Törvényszék ezért felmentette a szakértőt a kirendelés alól, valamint – a fellebbezési jog miatt egyelőre nem véglegesen – egymillió forintnak megfelelő rendbírságot szabott ki vele szemben.

A bíróság azt is megállapította, hogy a kirendelt szakértő – a szakértői törvényben meghatározott öt nap helyett – csak hónapokkal később közölt tájékoztatást arról, hogy nem rendelkezik a szükséges szakmai gyakorlattal.

Már korábban is előfordult, hogy szakértőket kellett kizárni az eljárásból. Volt olyan szakértő, aki négy évvel a kirendelés után jelentett elfogultságot, de olyan is előfordult, aki alapvető kérdésekre nem tudott adekvát választ adni. Egy másik elfogultságra, leterheltségre és kompetencia hiányára hivatkozva kérte kizárását.

Rovatok