Index Vakbarát Hírportál

Évi négyszázmilliárd forintot bukhat az MVM a rezsicsökkentésen?

2022. január 27., csütörtök 13:59

Évi 400-450 milliárd forint vesztesége keletkezhet az állami MVM energetikai vállalatnak a rezsicsökkentés fenntartása miatt, még a jelenlegihez képest viszonylag kedvező gázárak mellett is. Mindazonáltal ha tartósan magasak maradnak a gázárak, a veszteség hosszú távon duplázódhat, ami az adófizetőkön csattanhat – írja a Portfolio saját számításaira és értesüléseire hivatkozva.

Fontos megjegyezni, hogy ekkora kaliberű veszteség akkor éri az MVM-et, ha a kormány változatlanul fenntartja a rezsicsökkentést, de csak akkor, ha az euró tartja a 360 forint körüli árfolyamot, és ha az európai gáztőzsdén (TTF) a gázár egész évben 60 euró/MWh körül mozogna. Ez utóbbi az ukrán–orosz feszültségek miatt aligha fog megtörténni, a TTF-en most is 90 euró/MWh-n rögzítik a gázárat, az év további részére pedig 80 euró körüli árat vetít előre. 

A magasan maradó gázárak áprilistól, az intenzív betárolás kezdetétől már egyre jelentősebb pénzügyi kihívást okozhatnak az állami vállalat számára, ugyanis több száz milliárdos pluszösszegekre lenne majd szüksége az orosz gázszámlák rendezéséhez.

Érdemes megjegyezni, hogy Magyarországnak a Gazprommal kötött szerződéséről keveset lehet tudni, nem ismertek a részletei, ugyanis üzleti titoknak minősítették.

De visszatérve az egész évre vetített gázárra: 80 eurós gázárral és 360 forintos euróárfolyammal az MVM rezsicsökkentés miatti vesztesége már akár kilencszázmilliárd forintra is rúghat, ha marad a 90 eurós árfolyam, akkor pedig ezer milliárd forint feletti veszteségről beszélünk.

A Portfolio megállapítja:

Ez viszont már jelentős költségvetési, azaz adófizetői támogatást jelentene. 

Rovatok