Index Vakbarát Hírportál

A világ élvonalában teljesített a forint januárban

2022. február 1., kedd 18:22

Majdnem 4 százalékos erősödést produkált januárban a forint az euróval szemben, amivel az év végi 370-es szintről 355-re változott az árfolyam. A magyar fizetőeszköz ennél alacsonyabb szinten is mozgott, amikor a hónap első felében 352 forint alatt volt a mélypont.

A forint erősödése a régióban is jelentős volt, ugyanis a lengyel zloty egy hónap alatt 0,2 százalékkal, míg a cseh korona 2,2 százalékkal erősödött az euróval szemben. A magyar fizetőeszköz a tavalyi év végi alulteljesítését mindezzel javarészt ledolgozta.

A forint januári teljesítménye a világ fontosabb devizáihoz képest is jelentős. Az év első hónapját tekintve ugyanis csak a chilei peso, a brazil reál, illetve a dél-afrikai rand teljesített jobban.

Nem csak a magyar fizetőeszköz prosperált az utóbbi időben. A tavalyi év utolsó három hónapjában a chilei peso és a dél-afrikai rand is a legnagyobb vesztesek között volt.

Mindezt az is alátámasztja, hogy az év elejét elsősorban nem magyar specifikus mozgások jellemezték, hanem a globális hangulat és befektetői pozicionáltság fordult élesen – írja a Portfolio.

Rovatok