Index Vakbarát Hírportál

Sok a szabálytalanság a fapiacon

2022. február 1., kedd 19:02

Sok esetben nem tudták bizonyítani a fatermékeket importáló kereskedők, hogy legális kitermelésből származó az áru. Hat szabálysértő kereskedőt eltiltottak, másokat pénzbírsággal büntettek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 15 esetben talált hiányosságot az Európai Unión kívüli országokból fát és faterméket importáló piaci szereplők vizsgálatánál. A hat legsúlyosabb szabálysértőt eltiltotta a kereskedelmi tevékenység gyakorlásától, a tavaly kiszabott bírság meghaladta az ötmillió forintot.

Tavaly fokozottan ellenőrizték a harmadik országokból bekerülő fatermékeket, Ukrajnából, Oroszországból és Fehéroroszországból származó szállítmányok kerültek górcső alá. Az importáló kereskedők felelőssége, hogy az Európai Unió piacán ne kerülhessen forgalomba illegális kitermelésből származó fa és fatermék. Ellenőrzésképp egy Due Diligence System (DDS) nevű rendszert kötelesek létrehozniuk és működtetniük.

A rendszert sokan ki is dolgozták, de olykor tárgyi tévedéseket tartalmaztak, illetve nem igazodott a valós kereskedelmi tevékenységükhöz. Arra is volt példa, hogy az importőr nem alkalmazta a gyakorlatban a saját DDS-ében foglalt előírásokat.

A Nébih felhívja a faanyag-kereskedelmi lánc szereplőinek figyelmét, hogy a tavalyi ellenőrzések nagyrészt negatív tapasztalatai alapján a szakemberek a jövőben fokozottan vizsgálják a DDS meglétét, mindenekelőtt annak tartalmi megfelelőségét és gyakorlati alkalmazását – ismertette az MTI.

Rovatok