Index Vakbarát Hírportál

Egyre többen kérik a KRESZ-vizsga-támogatást

2022. február 3., csütörtök 16:29

Az elmúlt öt évben jelentősen, átlagosan nyolcvanezer forinttal drágult a személygépjármű-vezetői tanfolyamok díja, idén pedig a költségek emelkedése miatt további, az inflációhoz igazodó áremelést terveznek az autósiskolák. Épp ezért nem meglepő, hogy amióta csak a kormány 2018 júliusában bevezette, folyamatosan nő a húsz év alatti fiatalok KRESZ-vizsgadíj-támogatása iránti kereslet is.

A szabályok szerint az igénylőknek 25 ezer forintot térítenek vissza a KRESZ-vizsga és a kapcsolódó online vagy tantermi tanfolyam árából. Mivel az elméleti tanfolyamért hozzávetőleg húsz-negyvenezer forintot kell fizetni, a KRESZ-vizsga pedig országszerte 4600 forintba kerül, ezért akár a KRESZ-tanfolyam és -vizsga teljes költségét visszakaphatja a fiatal – közölte az Index megkeresésére a Miniszterelnökség. Később a kormány a családtámogatási intézkedéscsomag részeként 2020. július 1-jétől a gyermekük vagy unokájuk nevelése miatt otthon maradó (csedben, gyedben, gyesben részesülő) édesanyák, édesapák és nagyszülők részére is elérhetővé tette a támogatást életkori megkötés nélkül.

2021-ben a Magyar Államkincstárnál csaknem 38 ezren kérelmezték a KRESZ-támogatást, ami a központi költségvetésben erre a célra elkülönített több mint 1 milliárd 137 millió forintos keret mintegy háromnegyedét vette igénybe

 – közölte az Index megkeresésére a Miniszterelnökség. Az összeg valamennyi beérkező igényt fedezte, beleértve a jogosultság kiterjesztéséből fakadó új igényeket is. A Magyar Államkincstár adatszolgáltatása alapján 2021-ben a jogosultak átlagosan 24 830 forintot igényeltek vissza. 

A 2022-es költségvetésben a Fiatalok vezetői engedélyének megszerzésével összefüggő hozzájárulás elnevezésű előirányzatra a tavalyival nagyságrendileg megegyező összeg áll rendelkezésre. A forrás tervezésénél az előző évi igények mértékét vesszük alapul, ügyelve arra, hogy az igények esetleges növekedését is fedezze a keret – tette hozzá a minisztérium. 

A programmal kapcsolatos korábbi adatközlések szerint 2018 júliusa és 2020 januárja között több mint 43 ezer fiatal kapott támogatást jogosítványa megszerzéséhez. 

A veszélyhelyzet 2022. május végéig történő meghosszabbítása érinti a vizsgadíjak igénylési határidejét is. 

Azok, akik a veszélyhelyzet ideje alatt töltötték be a 20. életévüket, a veszélyhelyzet végét követő hat hónapig igényelhetik a támogatást a Magyar Államkincstárnál.

Alapesetben egyébként a vizsga sikeres letétele napjától számított egy éven belül lehetne igényelni támogatást. 

(Borítókép: Egy kezdő személygépkocsi-vezető gyakorol oktatója segítségével a Magyar Autóklub Szolgáltató Központ tanpályáján a főváros IV. kerületében, a Berda József utcában. Fotó: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok