Index Vakbarát Hírportál

Öt ételízesítőt azonnali hatállyal kivont a forgalomból a Nébih

2022. február 8., kedd 11:08

A vizsgált 35 ételízesítő több mint kétharmadánál talált jelölési hibákat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – adta hírül az MTI. A hatóság még tavaly júniusban, a tesztfolyamat legelején öt, zellert is tartalmazó ételízesítőt azonnali hatállyal kivont a forgalomból, ugyanis a csomagoláson nem tüntették fel az allergén jelenlétét.

A Nébih összefoglalója szerint a Szupermenta termékteszt elvégzésekor 25 hazai és 10 külföldi előállítású ételízesítőt vizsgáltak.

A hatóság laboratóriumában öt ételízesítőnél kimutatták a zellert, pedig a csomagoláson az allergénre sem összetevőként, sem lehetséges keresztszennyeződésként nem utaltak.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal az összes érintett tételt azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, azok forgalomba hozatalát megtiltotta, továbbá a fogyasztóktól is visszahívták. Egy terméknél a helytelen allergénjelölés mellett a sótartalommal is probléma volt, a laboratóriumi vizsgálat magasabb értéket mutatott ki, mint amit a csomagoláson feltüntettek.

A termékek több mint kétharmadánál, 27 ételízesítőnél egyéb jelölési hibák is akadtak. Emellett a zöldségösszetevők feltüntetésével, a származásra, a tápértékre és a szárított zöldségek mennyiségére vonatkozó jelölésekkel is gondok voltak.

A hibák miatt hatósági eljárások indultak, és csaknem 2,3 millió forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki. 

A bírság mellett az érintett előállítókat és forgalmazókat a jogsértések megszüntetésére, valamint a jelölési hibák határidőre történő kijavítására is kötelezték.

Rovatok