Index Vakbarát Hírportál

Ebben a magyar városban egy közepes használt autó áráért lehet lakásunk

2022. február 9., szerda 07:02

A Duna House szakértői szerint idén is hasítani fog a magyar ingatlanpiac: bár tavaly is élénk emelkedést láthattunk az árakban, jobb, ha hozzászokunk, ugyanis ez idén sem lesz másképp. További 5-10 százalékkal növekednek az árak, a legjobban a fővárosi agglomeráció érintett és a balatoni régió.

A Duna House elemzése szerint az idén is áremelkedés várható az országban, átlagosan 5-10 százalékos növekedés várható, területenként és lakástípusonként eltérő mértékben.

A megyeszékhelyek közül Székesfehérváron a legdrágábbak a lakások átlagára: átlagosan 29,8 millió forintért lehetett ingatlant vásárolni tavaly. 

Az elemzés szerint a legolcsóbb meg továbbra is Salgótarján, ahol egy használt lakás átlagos ára 10,2 millió forint.

Benedikt Károlyt, a Duna House PR- és elemzési vezetője elmondta azt is, hogy a balatoni agglomeráció immár túlszárnyalta a budapesti átlagárat: 39,4 millió forintra emelkedett a használt lakások átlagos ára, míg a fővárosban átlagosan 37,6 millió forintért juthatunk hozzá egy lakáshoz. 

Az adatok szerint tavaly január és szeptember között 17 százalékkal nőtt a lakáspiaci forgalom – egyre többen szeretnének használt lakást vásárolni. A keresletélénkülés hozta magával az áremelkedést is; a legnagyobb mértékben a budapesti agglomerációban és a Balaton környékén drágultak a lakások.

Tavaly egy használt lakást átlagosan 21,1 millió forintért lehetett megvásárolni, míg az újakért átlagosan 40,6 millió forintot kértek az eladók.

A megyeszékhelyeken az átlagár még jobban nőtt, így egy használt lakás ára ezeken a településeken megközelítheti a 23 millió forintot. Az 1 négyzetméterre jutó ár 362 ezer forint, ami szintén azt mutatja, hogy átlag feletti ütemben drágultak az ingatlanok vidéken. 

A legdrágább városok vidéken a következők voltak: 

Benedikt Károly szerint 2021 után az idei év is új lendületet hozhat az ingatlanpiacra, a társaság szerint az az agglomeráció lesz a legjobban érintve. Korábban már egyébként beszámoltunk róla, hogy a legjobban a főváros keleti szektorában (Csömör, Nagytarcsa, Kistarcsa) nőttek az ingatlanárak: ott az ingatlanok átlagosan 38,7 százalékkal drágultak. 

(via MTI) 

Rovatok