Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos: május 15-ig marad a befagyasztott üzemanyagár

2022. február 13., vasárnap 17:19

Orbán Viktor az évértékelőjében jelentette be, már meg is jelent az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben. 480 forint lehet maximum a benzin és a gázolaj literenkénti ára.

A kormány további három hónappal meghosszabbítja az üzemanyagok árának befagyasztását – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében szombaton Budapesten, a Várkert Bazárban. Az erről szóló rendelet pedig vasárnap már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A kormány először 2021. november 15-től rögzítette eleinte három hónapra a benzinárakat, az akkori állás szerint február 15-ig. Ugyanakkor már az első benzinárstopról szóló rendelet szövegéből kiolvasható volt, hogy idén is várható a veszélyhelyzet meghosszabbítása, a veszélyhelyzet meghosszabbításával együtt pedig a benzinárplafont is meghosszabbíthatják.

A járvány és a drasztikusan emelkedő világpiaci energiaárak miatt egész Európában nő az üzemanyagok és élelmiszerek ára. A kormány a magyar emberek védelme érdekében rezsicsökkentési politikája részeként vezette be tavaly év végén a benzinárstopot. Az intézkedés három hónapra szólt, azonban a világpiaci folyamatokat figyelembe véve a kormány az üzemanyagok hatósági árának fenntartása mellett döntött – hangsúlyozta vasárnapi közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Bár az elmúlt egy évben a világon mindenütt ugrásszerűen megnőtt a benzin ára, az árplafon bevezetése előtt is csak kevesen vásárolhattak a magyar fogyasztóknál olcsóbban üzemanyagot Európában. E költségek azonban jelentősen befolyásolják a gazdaság működését, az egyéb termékek árait, többszörösen terhelik tehát a családokat és a vállalkozásokat. Az üzemanyagárak és az infláció féken tartása érdekében a kormány 2021. november 15-étől a 95-ös oktánszámú motorbenzin és a dízelgázolaj lehetséges legfelső árát literenként 480 forintban határozta meg.

Az intézkedés első ütemben három hónapra szólt, vagyis idén február 15-ig lett volna hatályos. Azonban

A VILÁGPIACI ÉS EGYÉB KÖRÜLMÉNYEKET FOLYAMATOKAT FIGYELEMBE VÉVE A KORMÁNY AZ INTÉZKEDÉS 2022. MÁJUS 15-IG TÖRTÉNŐ FENNTARTÁSA MELLETT DÖNTÖTT.

A baloldal által folyamatosan támadott intézkedéseknek köszönhetően a magyar családok az egyik legalacsonyabb árat fizetik Európában az áram és a gáz mellett az üzemanyagért is. Az intézkedés a gazdaságra is jó hatással van, az üzemanyagárstop fél százalékkal hozzájárul az infláció csökkentéséhez.

JELENLEG A BENZIN LITERENKÉNTI ÁTLAGÁRA AZ ÁRSTOP NÉLKÜL HOZZÁVETŐLEGESEN 510, A GÁZOLAJÉ PEDIG 530 FORINT LENNE

– mutatott rá közleményében a szaktárca.

A vasárnap megjelent rendelet szerint a kormány 480 forinton fixálta a benzin és a gázolaj árát, az árak a jogszabály értelmében 2022. május 15-ig változatlanok maradnak, ami kedvez az autósoknak, de nem túl jó hír a benzinkutaknak.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok