Index Vakbarát Hírportál

A klímaváltozás 80 millió állást tüntet el

2022. február 14., hétfő 20:04

Szabó Amanda Imola, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Környezettudományi Doktori Iskolájának doktorandusza a hőstressz negatív hatásait mérte fel. Szerinte egymilliárd dolgozóra lehet majd hatással a Föld emelkedő hőmérséklete.

Globálisan több mint egymilliárd dolgozó van potenciálisan kitéve hőstressznek a munkavégzés alatt. Különösen a szabadtéri és a nehéz fizikai munkát ellátók, az építőiparban és a mezőgazdaságban dolgozók vannak veszélyben – számolt be közleményében Szabó Amanda Imola meteorológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Környezettudományi Doktori Iskolájának doktorandusza.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (International Labour Organization, ILO) szerint még ha sikerül is másfél Celsius-fok környékén megállítani a globális felmelegedést, 2030-ra így is 2400 milliárd dolláros veszteségre készülhet a világgazdaság. A problémát csak fokozza, hogy a hőstressz leginkább a szegény országokra van komoly hatással, ezzel tovább növelve a társadalmi különbségeket. Az éghajlatváltozás mérséklése mellett fontos lesz változtatni a munkavédelmen is, hogy csökkenjenek a nehezedő munkakörülményekből eredő nehézségek.

Az emelkedő hőmérséklet miatt csökkenni fog a munkavégzés intenzitása és időtartama, így még az optimista becslések szerint is a globális munkaórák legalább 2,2 százaléka elveszhet 2030-ra, ami 80 millió teljes állásnak felel meg.

Rovatok